Министър Демерджиев: Хърватия разбира, че присъединяването на България и Румъния е в интерес на страните от Шенген

Министър Демерджиев: Хърватия разбира, че присъединяването на България и Румъния е в интерес на страните от Шенген

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев бе на работна визита в Република Хърватия по покана на своя колега Давор Божинович

Двамата министри обсъдиха присъединяването на България и Румъния към Шенген, засилването на мигрантския натиск по външните граници на ЕС и справянето с него. „За нас подкрепата на Хърватия за Шенген е важна, тази подкрепа е силна, опитът, който бе споделен ни помага изключително много. Важно е, че и двете страни разбираме, че присъединяването на България и Румъния е в интерес на страните от Шенген, а не някаква форма на благоволение към двете държави. България и Румъния са част от  решението на проблемите, които възникват в рамките на Шенгенското пространство, а не държави, които ще създадат допълнителни проблеми или ще задълбочат съществуващите“, заяви българският вътрешен министър.

В рамките на срещата министър Демерджиев  коментира усилията, които българската държава полага при опазването на външните граници на съюза. „За нас е радостно, че тези усилия се оценяват, както от страна на ЕК, така и от страна на останалите държави-членки. Започваме да срещаме все повече помощ и разбиране в това отношение“.

Предвид отчитането на засиления мигрантски натиск и тенденцията той да остане такъв през следващите години, двамата министри отчитат  необходимостта от много бързи и категорични действия от страна на ЕС и от страна най-вече на Европейската комисия. „Бързината и категоричността на тези действия ще дадат  отговор  на въпроса ще успеем ли да се справим с мигрантската вълна, която се надига или тя ще ни създаде сериозни проблеми“. Министър Демерджиев изрази увереност, че Европа и  Европейската комисия ще намерят сили за бързи и точни решения на тези въпроси, за да се справим успешно с мигрантската криза.

„В лицето на Хърватия намираме надежден партньор, с който водим много тесен и успешен диалог както по темите, които споменах, така и по темата, касаеща организираната престъпност и в частност  международните организираните престъпни групи, които се занимават с нелегален трафик на мигранти“, заяви министър Демерджиев. По думите му, тесният обмен на информация и тясната работа между европейските държави по противопоставяне на тези групи е условия да успеем да се справим с тях, защото „ именно действията на тези престъпни  групи създават опасност за живота и здравето на мигрантите, а не действията на нашите гранични полицаи“.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

5°C Усеща се 2°C
1013hPa 100% 20% 4m/s 100deg
5°C Усещане 5°C
1013hPa 87% 15% 0m/s 0deg
8°C Усещане 6°C
1013hPa 76% 20% 3m/s 290deg