Министър Димитър Стоянов: България не изпраща военнослужещи в Украйна, а инструктори в страни от ЕС

Димитър Стоянов: Българската армия ще се възползва от увеличаванeто на производството на боеприпаси

„Абсолютно манипулативно е твърдението, че ще изпращаме войски в Украйна. България ще изпрати инструктори в Германия и Полша така, както е решено от Народното събрание. На 9 декември 2022 г. депутатите решиха да изпратим до 50 военнослужещи в тези страни.“ Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 20 февруари, в публицистичното предаване „Лице в лице“ на бТВ. Той подчерта, че войски в Украйна категорично няма да бъдат изпращани и поясни, че страната ни има готовност да изпрати военнослужещи инструктори в Полша или в Германия, когато пристигне заявка за това, а такава се очаква.

По темата за предоставянето на оръжие за Украйна, министър Стоянов отново посочи, че страната ни е предоставила оръжие за Украйна според възможностите си и според решението на Народното събрание. Списъкът с предоставената военна помощ е направен на базата на военната експертиза и е съобразен с топ три от приоритетите на украинската страна. Министър Димитър Стоянов предупреди, че ако България предостави на Украйна въоръжение от ключово значение за отбранителните си способности, то армията няма да може да изпълнява конституционните си задължения. Той уточни също, че ако армията беше модернизирана в годините назад, тогава щеше да е по-голяма възможността за предоставяне на оръжие.

Страната ни е закъсняла за т.нар. триъгълни сделки – замяна на старо руско въоръжение с модерно ново, посочи министър Стоянов. Такива сделки е било възможно да се осъществят, ако преговорите за тях бяха започнали през март-април миналата година. Сега западните държави предоставят техника директно на Украйна. „Ако има възможност за триъгълна сделка, тя трябва също да мине задължително през одобрението на парламента“, заяви той.

„България има нужда от модернизация на Българската армия“, каза министър Стоянов. Той поясни, че поради забавянето с близо 30 години на модернизацията на въоръжените ни сили са необходими финансови средства от порядъка на 3-4% от БВП. „Ние останахме на нивото от 1989 г. Много малко са военните придобивки. Това са самолетите „Спартан“, които участват в хуманитарни операции, вертолетите „Кугар“, които също се използват в помощ на населението, но това е много малка частица от необходимостите на Българската армия“, коментира министър Стоянов.

„На този етап финансово не е приемлива единствената постъпила оферта за заместващ изтребител“, съобщи министърът на отбраната в отговор на въпрос. „Суверенитетът на въздушното пространство на страната ни се пази със силите и средствата на българските ВВС. Няколко пъти благодарих на инженерно-техническия състав и на летците в авиобаза Граф Игнатиево за неимоверните усилия, които те полагат“, каза министър Стоянов. Той посочи, че Министерството на отбраната обследва всички възможни варианти за удължаването на експлоатацията на МГ-29, което е финансово най-изгодният вариант.

На въпрос за помощта, която Българската армия оказва за опазването на държавната граница, министър Стоянов съобщи, че в момента около 240 военнослужещи помагат на структурите на МВР, като има готовност броят им да бъде увеличен в изборния период на над 700.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

5°C Усеща се 2°C
1013hPa 100% 20% 4m/s 100deg
5°C Усещане 5°C
1013hPa 87% 15% 0m/s 0deg
8°C Усещане 6°C
1013hPa 76% 20% 3m/s 290deg