Министър Илин Димитров: Очакваме сериозен ръст на германските туристи за сезон 2023 (ВИДЕО)

Зимният сезон отбеляза 23% повече туристи в България от рекордните стойности преди пандемията

В момента България има туристически аташета в Полша, Германия и ще изпратим в Турция, отделно планирам аташета да има и в Румъния, както и в Обединеното кралство. Това заяви министърът на туризма Илин Димитров, предаде репортер на СайтЪТ. Той припомни, че аташето ни в Полша е намерил място в класацията топ 100 “Влиятелни личности в туризма”, което означава, че работата на целия български екип там е на много високо ниво.

“Това, което правим в момента в Германия са срещи с бизнеса, т.нар. “Road Show”, което е второ по ред. Първата такава инициатива се проведе в Полша, а резултатът беше, че няколко самолетни линии се споразумяха. Това са бързи срещи от по 10 минути и до момента в Германия и Полша са проведени над 1200 срещи с бизнеса, а ефектът от тях е много добър. Давам пример: по данни на големите немски туроператори – над 30% повече са записванията за това лято от Германия към България. Със сигурност няма да стигнем нивата от 2019-та, защото спада след това е много голям, но това е стъпка в правилната посока”, заяви Димитров.

Той посочи, че е много важен начина, по който България се рекламира на чуждите пазари, особено в Германия.

“Като цяло записванията за лято 2023 вървят по-добре от миналата година и сектора стои стабилно. Зимният ни сезон е изключително интензивен и в момента почти няма свободни места по зимните ни курорти. Много се наявам да имаме по-дълго време сняг, за да се удължи сезона”

Илин Димитров посочи, че ръст се наблюдава на почти всички пазари.

“Въпросът е да възстановим пазарите, на които традиционно бяхме много силни като туристическа дестинация. Германските туристи стоят най-дълго време и те запълват сезона. За Варна и региона изключително важен е румънския пазар и сега на 24-ти има изложение там. Нашият щанд е най-голям, вече имаме и добри заявки от този пазар. Успоредно с това, Израел върви също много добре и там ще проведем “Road Show”. Надяваме се да задържим и българските туристи”, посочи министърът.

Във връзка изплащането на средствата на хотелите за украинските бежанци и оплакванията от обектите, че все още не са получили пари – министър Димитров заяви:

“В момента всичко, което имаме по документи е изплатено на хотелите. Предстои финална ревизия, за да видим дали не сме пропуснали нещо. Държа да отбележа, че Министерството на туризма администрира мярката, т.е. ние сравняваме 5 списъка от 5 държавни институции и тогава нареждаме плащанията. Преди няколко дни бяха приети списъците от първата част на програмата за месеците ноември и декември. Предстои изплащането на компенсациите за изхранване, защото там също имаше забавяне, но наваксваме темпото”

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1022hPa 66% 75% 2m/s 300deg

14°C Усещане 13°C
1027hPa 67% 60% 4m/s 270deg

16°C Усещане 15°C
1023hPa 67% 20% 2m/s 340deg