Министър Коритарова: Пътната безопасност е приоритет, възстановяваме поддържането на пътищата

Министър Коритарова: Пътната безопасност е приоритет, възстановяваме поддържането на пътищата

Пътната безопасност и подобряване на състоянието на пътищата е основен приоритет за Министерството на регионалното развитие и благоустройството, каза министър Виолета Коритарова на среща с представители на ръководството на Европейския център за транспортни политики. В нея участваха заместник-министърът на регионалното развитие Юра Йорданова-Витанова, началникът на кабинета Кирил Габеров, инж. Стоян Николов от УС на АПИ и експерти.

Инж. Коритарова съобщи, че е възстановена работата на конкурсните комисии в АПИ по процедурите за поддържане на републиканските пътища след като компетентните органи са отхвърлили мотивите за стопирането им. „Не можем да си позволим губене на повече време, всички виждаме как състоянието на пътищата от ден на ден се влошава заради липсата на текущо поддържане през последните години“, категорична бе тя.

Председателят на сдружението Диана Русинова посочи, че поради липсата на средства и договори през последните години има фатални пропуски в поддържането на пътната инфраструктура. И даде пример с лошото състояние на някои пътища в Софийска област заради започнати, но изоставени ремонти. В отговор инж. Стоян Николов информира, че предстои сключване на договори с избраните изпълнители за областите, за които няма жалби. Предстои такъв да бъде подписан за Софийска област.

Министър Коритарова коментира, че за доброто състояние на пътищата значение имат и изискванията към тях. За целта държавната администрация и неправителствения сектор трябва да работят заедно за защита на обществения интерес.

На срещата стана ясно, че предстои актуализиране на състава и прецизиране на правилата за работа на работната група за актуализация на Наредба № 2 за сигнализация на пътищата с пътна маркировка. Основната ѝ задача ще бъде да се преценят най-спешните промени, които трябва да бъдат направени в нормативния акт.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

9°C Усеща се 9°C
1017hPa 93% 8% 0m/s 0deg

14°C Усещане 14°C
1019hPa 91% 100% 7m/s 110deg

14°C Усещане 14°C
1017hPa 82% 100% 3m/s 100deg