Министър Пулев: Подкрепяме иновациите, това е бъдещето

Министър Пулев: Подкрепяме иновациите, това е бъдещето

Министърът на иновациите и растежа награди родни предприемачи за иновативна дигитална система за млекосъхранение

50 фирми от област Велико Търново ще получат над 5 млн. лв. по Плана за възстановяване, съобщи още Пулев

Подкрепяме и насърчаваме производители като вас, които разработват иновации. Осигурихме много средства за предприемачите в България и по двете програми, управлявани от МИР. Това е бъдещето – да има пари да се насърчават иновациите и модернизацията.

Това каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев при връчването на наградата на фирма „Тони Старт“. Българската компания получи приза за иновативно дигитално млекосъхранение и охлаждане на мляко, на място, на щанда им на фермерския събор в Лясковец, където от Гергьовден до утре се събират над 60 хиляди овцевъди и земеделски производители.

Системата на фирма „Тони Старт“ работи на автоматичен цикличен режим, задаван на модула за управление. Софтуерът събира данни в реално време за количеството, продължителността и параметрите на работа на отделните съоръжения за съхранение и охлаждане на продукцията и регулира онлайн процеса и качеството на продукта.

„Подкрепата ни за иновациите и растежа в сектора на земеделието и животновъдството се осъществява чрез две от нашите структури – Фонда на фондовете и Банката за развитие“, каза Пулев.

По думите му, се очаква Българската банка за развитие да разработи нов механизъм за финансиране на фирми в бранша при облекчени условия.

Пулев подчерта, че държавата застава плътно до бизнеса, домакинствата и родните производители и само за няколко месеца в рамките на служебния кабинет, с екипните усилия на министрите, са осигурени 20 млрд. лв. европейски средства по 10-те одобрени от ЕК за България програми, както и специалното финансиране за сегмента земеделие и селски райони.

„Светът се ориентира към иновации в храните – до 2050 г., според данните на ООН, ще се изисква 60% увеличение на хранителната производителност във връзка с увеличаващото се население“, подчерта той и добави, че МИР подкрепя чрез своите програми иновациите и в този сегмент.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

14°C Усеща се 14°C
1016hPa 82% 44% 2m/s 270deg

14°C Усещане 13°C
1018hPa 67% 4% 3m/s 160deg

15°C Усещане 14°C
1018hPa 67% 75% 4m/s 140deg