Митнически служители от Варна участваха в международен семинар за защита на интелектуалната собственост

Митнически служители от Варна участваха в международен семинар за защита на интелектуалната собственост

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Варна участваха в международен семинар на тема „Борба с престъпленията срещу интелектуална собственост, улеснени чрез корупция“. Форумът беше организиран от Държавния департамент на САЩ и Департамента по правосъдие на САЩ. Той се проведе във Варна в периода 14 -16 май 2024 г. и в него участваха митнически служители, полицейски служители и прокурори от четири държави – България, Румъния, Молдова и Украйна. 

В широкия формат на обучението бяха дискутирани новите предизвикателства в борбата срещу фалшифицирането на стоки, идентифицирането им в международни вериги на доставки и корупция, наказателно преследване на трафика на фалшиви стоки.

По време на международния форум участниците посетиха Териториална дирекция Митница Варна, където имаха възможност да се запознаят с работата на българските митнически служители за закрила на интелектуалната собственост. Заместник-директорът на ТД Митница Варна Виолета Конова поздрави гостите от името на ръководствата на Агенция „Митници“ и на ТД Митница Варна. Тя подчерта ролята на митническата администрация като сериозен фактор в борбата срещу трафика и разпространението на фалшиви стоки. От началото на годината задържаните от Агенция „Митници“ стоки, нарушаващи права върху интелектуалната собственост, са в пъти повече от същия период на миналата година. 

Началникът на отдел „Митническо разузнаване и разследване” към ТД Митница Варна Тодор Тодоров посочи най-характерните случаи на задържани в морската митница фалшиви стоки с контейнери от Китай, сред които десетки хиляди детски играчки, парфюми и тоалетни води, авточасти и аксесоари, както и голям брой ръчни и акумулаторни инструменти, имитиращи световноизвестни марки.

Тодоров запозна участниците с прилагането на практика на европейското митническо законодателство в областта на закрила на правата върху интелектуалната собственост и на Регламент (ЕС) № 608/2013 на Европейския парламент и на Съвета. 

Голям интерес и широка дискусия предизвика и презентацията от ТД Митница Варна с фокус върху българските морски граници и доставките с контейнери на тема „Европейска стратегия за интегрирано управление на границите, прилагане на ефективни мерки за граничен контрол срещу компрометираните международни вериги на доставка и нелегалното разпространение на фалшифицирани стоки“.

Беше разяснена типологията и идентифицирането на фалшифицирани стоки на базата на реални примери от опита на митническите служители в ТД Митница Варна. Участниците в семинара изразиха благодарност към Агенция „Митници“ за споделените добри практики и задълбочени професионални анализи.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 19°C
1018hPa 82% 23% 0m/s 0deg

21°C Усещане 21°C
1022hPa 72% 3% 2m/s 150deg

23°C Усещане 23°C
1018hPa 60% 20% 5m/s 120deg