Млад преподавател от Медицински университет – Варна с престижна национална награда

Млад преподавател от Медицински университет - Варна с престижна национална награда

Д-р Татяна Чалъкова, д.м., главен асистент в Първа катедра по вътрешни болести към Факултета по медицина на МУ-Варна, бе удостоена с престижна награда от Българската лига по хипертония (БЛХ). Тя получи приза за млад изследовател на БЛХ за 2023 г. на името на проф. д-р Рахнева. Наградата е заради заслугите на д-р Чалъкова в научноизследователската дейност в областта на превенцията на сърдечно-съдовите заболявания.

Д-р Чалъкова участва в мултидисциплинарен екип за изследване на сърдечносъдовия риск при болни със захарен диабет тип 1 с дълга давност, спечелил научен проект по Фонд „Научни изследвания“ на МОН, с ръководител проф. Виолета Йотова и по Фонд „Наука“ на МУ-Варна, с ръководител проф. Йото Йотов. Младият учен показа, че тази група лица са с повишен риск от възникване на сърдечносъдови заболявания и трябва да се вземат рано превантивни мерки. Те по-често развиват артериална хипертония, имат по-голяма съдова възраст от хронологичната им, по-често имат отлагане на калций в съдовете на сърцето. Резултатите от проучването бяха публикувани в редица престижни медицински списания и са представяни на научни форуми у нас и в чужбина.

Наградата бе връчена на д-р Чалъкова лично от председателя на БЛХ проф. д-р Арман Постаджиян, д.м., по време на Научен симпозиум Артериале: Хипертония с международно участие, който се проведе 22-24.03.2024 г. в гр. София. Поздравяваме д-р Чалъкова с постижението и се надяваме, че това ще е началото на поредица нови и по-големи успехи, които допринасят за издигане на авторитета на МУ-Варна.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

10°C Усеща се 9°C
1006hPa 87% 75% 8m/s 10deg

14°C Усещане 12°C
1008hPa 38% 75% 2m/s 70deg

16°C Усещане 15°C
1007hPa 41% 75% 4m/s 270deg