МУ-Варна организира втори международен научен форум „Неврогенеза на Черно море“

МУ-Варна организира втори международен научен форум „Неврогенеза на Черно море“

Водещи учени от 12 държави ще участват в международния научен форум „Неврогенеза на Черно море“/“Black Sea Neurogenesis“, който ще се проведе в периода 1 – 3 юни 2023 година в КК Албена. Организатор на мащабната научна проява е Медицински университет – Варна с подкрепата на проекта Transtem на Европейската комисия и Национална Програма „Европейски научни мрежи“ на МОН. Научен организатор на форума е проф. д-р Антон Тончев, невробиолог и Директор на Научноизследователския институт към МУ-Варна. Във форума ще участва и д-р Манлио Винчигуера, ръководител на международен екип от учени от Европейското научно пространство на проект TRANSTEM.

Богатата научна програма е разпределена в три основни секции по неврогенеза на развитието,  неврогенеза при възрастни и по неврални стволови клетки и глиобластом. Сред учените, които ще дискутират новостите в областта на неврогенезата и стволовите клетки, освен утвърдени имена от Германия, Швейцария, Испания, Франция, Австрия, Швеция, Италия, Великобритания, Гърция и България, в научния симпозиум ще се включат и лектори от Япония и САЩ.

Форумът е открит (без такса за участие) за докторанти, постдокторанти и студенти. Повече информация за събитието и лекторите може да намерите тук  http://www.blacksea-neuro.org/

Неврогенезата е процесът на образуване на нови нервни клетки от стволовите/прогенитони клетки. Това явление вълнува учените от цял свят и е във фокуса на огромен брой научни експерименти, т.к.  е от ключов аспект за основни процеси в човешкия мозък като памет, учене, стрес, възстановяване след увреда и еволюцията като цяло. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

21°C Усеща се 21°C
1014hPa 79% 21% 2m/s 15deg

18°C Усещане 18°C
1015hPa 91% 98% 0m/s 340deg

21°C Усещане 20°C
1015hPa 53% 70% 1m/s 166deg