Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Горд съм от демонстрираните старание и умения от военнослужещите

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Горд съм от демонстрираните старание и умения от военнослужещите

„Наблюдавахме успешни стрелби на полигон „Шабла“. Наблюдавахме уменията не само на подразделенията на Военновъздушните сили, но и на участниците от Сухопътните войски, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. Това е едно комплексно учение и съм много доволен от постигнатите резултати“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 8 юни, след проведените на Зенитния полигон на ВВС – Шабла тактически учения с експериментални и съвместни бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия и авиационни формирования от ВВС с международно участие „Шабла – 2023” (ТУБС „Шабла – 2023”).

Той подчерта гордостта, която изпитва при посещенията си на военните полигони и бази от демонстрираните старание и умения от българските военнослужещи. „Личният състав може да обслужва и да използва ефикасно техниката и въоръжението, с които разполагаме. Влага много старание, мотивация, дисциплина и отговорност. Може много да говорим за въоръжение, техника и технологии, но най-ценното е човешкият капитал, мъжете и жените в униформа. Всички трансформационни процеси и модернизацията ще бъдат безсмислени, ако не запазим тези хора“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

В отговор на журналистически въпрос за възможностите за предоставяне на допълнителна военна помощ от страната ни към Украйна, адмирал Ефтимов отбеляза, че военното ръководство е представило обективен и безпристрастен анализ на въоръжението, техниката и боеприпасите, с които разполагаме, както и на перспективите за тяхното поддържане и развитие. „Най-отговорно изпълнихме решението на предходното Народно събрание, съобразно политическата амбиция и възможностите на този етап“, подчерта той. Началникът на отбраната бе категоричен, че такова решение относно държавна собственост, каквато представляват

въоръжението, техниката и боеприпасите на Република България, не е чисто военен акт. „Търси се политически и дипломатически ефект, това е елемент от политиката на цялата държава и нека да оставим политиците да решат“, заключи адмирал Ефтимов.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

32°C Усеща се 33°C
1010hPa 43% 20% 7m/s 130deg

33°C Усещане 32°C
1009hPa 31% 0% 3m/s 0deg

35°C Усещане 35°C
1010hPa 31% 20% 5m/s 0deg