Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Трябва да бъдем горди с нашите спасители, медици, летци

Адмирал Емил Ефтимов: С предприетите мерки в национален и коалиционен формат българските граждани могат да се чувстват сигурни

С два военно-транспортни самолета „Спартан“ от състава на 16-а авиобаза – Враждебна днес, 11 февруари, се извършва ротация на екипи, участващи в спасителни дейности в Турция, съобщиха от Министерството на отбраната. Със самолетите ще бъде доставена и хуманитарна помощ за пострадалите в южната ни съседка.

Самолетите излетяха от София към Адана в 9.00 ч. Те превозват спасители от Столична община и ще доставят хуманитарна помощ от Българския червен кръст – одеяла, възглавници, постелъчни комплекти за 1 000 човека, както и топли дрехи и хигиенни материали, събрани по време на националната кампания на БЧК в подкрепа на пострадалите от земетресението.

„Времето е от критична важност и ние трябва да бъдем горди от това, че като нация успяхме да осигурим навременна помощ. Трябва да бъдем горди с нашите спасители и медици, с летците и наземния персонал. С това, че институциите могат да работят съвместно и да окажат помощ на нашата съседка“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в авиобаза „Враждебна“.

Реакцията още от първия ден на трагедията показа, важността на тренировките и ученията, заяви адмирал Ефтимов. Той акцентира върху опита, придобит в учението „Баланс – Мащабно управление на земетресенията на Западните Балкани чрез съвместни дейности по трансгранично сътрудничество, в което България участва с два военно-транспортни самолета Spartan C-27J, модул от Столична община за издирване и спасяване в градска среда и аварийно-спасителна техника.

Началникът на отбраната подчерта, че учението е подпомогнало предоставянето на адекватна реакция при такъв вид събития и подобряването на координацията, взаимодействието и уменията на ръководния и оперативен капацитет при предоставянето на помощ в областта на гражданската защита.

„Благодарение на опита, който имахме, беше възможно в първия ден да извършим четири полета. Съкратихме процедурите, а хората знаеха задълженията си и какво трябва да товарят на самолетите, кое е най-необходимото и как да се укрепва то“, допълни адмирал Ефтимов.

В следобедните часове днес с обратен полет в България ще се завърнат 13 служители от Столична община, 12 спасители от БЧК, както и пет кучета, които заминаха за Турция още в първия ден след земетресението, за да подпомогнат спасителните дейности.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

5°C Усеща се 2°C
1019hPa 52% 75% 4m/s 290deg
4°C Усещане -2°C
1022hPa 35% 20% 11m/s 280deg
7°C Усещане 2°C
1022hPa 29% 20% 12m/s 280deg