Над 400 са свлачищата в района на Варна, някои от тях са активни и опасни

Кметът Благомир Коцев и премиерът акад. Николай Денков ще  направят обход на свлачището при Рибарския плаж

Близо 400 са свлачищата, които наблюдава Геозащита – Варна. Много от тях са по черноморското крайбрежие и са активни и в момента. Като опасно е класифицирано свлачището в местността “Трифон Зарезан”, което преди години унищожи панорамния път Варна – Златни пясъци, съобщава БНТ.

Как държавата и местната власт да справят с проблема?

Крайбрежната алея във Варна е една от застрашените зони. През последните 10 месеца там бяха регистрирани три локални срутвания.

“Които са свързани най-вече със застрашаването на живота и здравето на хората, преминаващи, разхождащи се по алеята, на автомобили”, каза Красимир Николов – управител на Геозащита – Варна.

Активно и сега е свлачището “Трифон Зарезан”, което преди повече от 20 години разруши панорамния път Варна – Златни пясъци. По-малки свлачища има и на юг от Варна – около нос Галата и местността “Прибой”, към които има засилен инвестиционен интерес. Според експертите, освен геоложките условия, причина за активизиране на свлачищата е и човешката дейност.

“Неправилни вертикални планировки, застрояване несъобразено със строителството, прокарване на комуникации и инфраструктура, която не е съобразена с изискванията за строителство в такъв тип терени. Един тръбопровод, ако не е съобразен със строителните нормативи за свлачищен район, той много бързо може да бъде деформиран, да почнат течове, нарушава се равновестното състояние на свлачището и то тръгва”, коментира още Красимир Николов – управител на Геозащита – Варна.

През последните десетилетия укрепването на свлачищата е неглижирано, заяви при посещението си във Варна премиерът Николай Денков.

“В момента липсват проекти, така че първо трябва да се направят проекти, а това е скъпо”, категоричен е премиерът Николай Денков.

Укрепването на свлачищата струва милиони. Средства, с които общините не разполагат.

“Има идеи за проект, който включва целия този район. Виждаме, че нашите съседи от север, Румъния, вече направиха голям брегоукрепителен проект и аз силно се надявам, че ще има воля да се направи и тук. Има различни възможности с европейско и национално финансиране, ние в момента изследваме възможността за европейско финансиране, тъй като в Румъния е направено именно това”, заяви Благомир Коцев, кмет на Варна.

Освен свлачищата специалистите от Геозащита – Варна следят и за състоянието на брегоукрепителните и брегозащитните съоръжения. Повечето от тях са в окаяно състояние и се нуждаят от спешен ремонт. А те са важни за защитата на брега от морската абразия.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

9°C Усеща се 9°C
1015hPa 87% 18% 2m/s 140deg

4°C Усещане 1°C
1014hPa 75% 18% 3m/s 100deg

3°C Усещане 1°C
1016hPa 93% 0% 2m/s 290deg