Наталия Шулика: Вместо да се отдели по-голям ресурс за терапевтичните общности, държавата ще наема  психолози да се борят с наркотиците в училище – абсолютно безсмислено!

Наталия Шулика: Вместо да се отдели по-голям ресурс за терапевтичните общности, държавата ще наема  психолози да се борят с наркотиците в училище – абсолютно безсмислено!

Държавата ще отдели значителен ресурс, за да наеме 84 психолози, които ще се „борят“ с наркотиците в училище, вместо да помогне на доказали се в тази област организации. Това коментира пред СайтЪТ председателят на Сдружение „Отвори очи“ във Варна Наталия Шулика. Тя посочи, че реагира негативно на предложението да бъдат назначени психолози в училищата, чиято основна дейност ще е борба с наркотиците и разясни защо:

„Какво означава първо „ще се борят“? Има превенция, консултиране и терапия. От новината разбираме, че те ще се борят. Каква работа има психолога да спира наркоразпространението в училище? За мен това е поредния фарс, за който ще плати българският данъкоплатец“, каза още Шулика.

Тя подчерта, че първата стъпка в борбата с дрогата сред младите е разпознаването на симптомите, нещо, което по думите ѝ въобще не е сложно за научаване.

„Не виждам, защо трябва държавата да наема допълнителни кадри за тази работа. Всяко училище им педагогически съветник и психолог. Учителите прекарват най-много време с тях. Тези трима психолози на административна област какво точно ще правят? Ще отидат на проверка в дадено училище“ посочи специалистът.

Що се отнася до превенция Наталия Шулика уточни, че всеки областен град има структура, която от години се занимава с тази дейност.

„Познавам работата на дирекция „Превенции“ във Варна. Работят и имат доста стабилна програма. Имат мрежа от ученици, които работят. Като човек с 12 годишен опит, мога да кажа ресурса от ученици-доброволци е безценен. Кой е най- близо до учениците? Ами техните съученици разбира се.

Друго много важно за превенцията е какви са съставните ѝ части. Ще дам пример с това, какво се случи когато видях новината за психолозите. Бях с психиатъра и едно от момичетата в Общността. Те ме попитаха, защо се смея. Прочетох новината, а момичето каза:  „Ще направят, както в София и вместо да подобрят нещата, ще събудят интереса към наркотици и на тези, които до сега не са опитвали. Така стана преди две години, когато ходих на училище.“, обясни експертът.

Според Шулика превенцията не е информиране за последствията и вредите от наркотиците, а активно включване на подрастващите в дейности като спорт, различни курсове за развиване на таланти и християнски ценности  и въвеждане на вероучение в училище.

Разказът за вредите от употребата се изполва за превенция едва на ученици между 8 и 12клас. Преди това основополагащи са: семейството и дейностите за лично израстване на всяко дете.

„И тук е много важно да се споменат родителите. Те са толкова важна част от превенцията, колкото и самите деца!“, коментира специалистът.

Лечението от своя страна също включва три компонента: детоксикация, рехабилитация и ресоциализация.

„Лечението на зависимост е успешно само когато се извършва в мултидисциплинарен екип – психиатър, психолози, социални работници и консултанти с личен опит. Такава у нас са така наречените Терапевтични общности. На сайта на Националния център по обществено здраве и анализи има информация за всички тези общности. Общо сме около 10 като всяка организация има своя философия,  която е залегнала в рехабилитационната им част.

На територията на Варна сме четири, като Сдружение „Отвори очи“ има две програми– за пълнолетни и за непълнолетни. От началото на лятото сме обявили всеки първи понеделник на месеца, като ден за безплатни консултации.

Защо държавните органи не ни съберат на една работна среща, тези които имаме опит в години с лечението и превенцията на наркомании, за да им предложим и ние ефективни механизми за борбата в училище и извън него?

Сигурна съм, че и други колеги имат предложения и компетентно мнение. Сред нас има хора, които се борят с този бич вече 19 години. Защо не се налеят пари в успешно работещи организации, а се измислят куп нови неща, за да се види, че нещо се прави. Ами то се прави, години, но с оскъдни финанси борбата е трудна. На ръба на оцеляването, как да разгърнеш дейността си?“, каза още Шулика.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

20°C Усеща се 19°C
1022hPa 40% 0% 4m/s 360deg
20°C Усещане 19°C
1024hPa 42% 75% 4m/s 350deg
23°C Усещане 22°C
1021hPa 40% 75% 8m/s 90deg