Научно-развойният център Технофос празнува 10 успешни години във фосфатната индустрия (ВИДЕО)

Компанията пионер в устойчивите решения за фосфатната индустрия обяви не само нови бизнес проекти, но агажиментите си в социално-значими каузи.

Научно-развойният център Технофос, базиран в град Девня, отбеляза 10 години от своето създаване с официално събитие и пресконференция.

Специални гости бяха посланикът на Белгия в България Н.П. Фредерик Мьорис, кметът на Девня Свилен Шитов, много бизнес и институционални партньори на Технофос.

Дружеството, в което акционери са водещата белгийска компания Prayon и мароканският Политехнически университет Мохамед VI (UM6P), е ключова структура във фосфатната индустрия чрез създаването на иновативни и устойчиви решения. Малка част от реализираните до сега проекти са в Перу, Намибия, Франция и Египет и в него са тествани качествата на 50 различни резерва на ресурси в търсене на най-добрия начин за реализацията им.

Технофос обяви включването си в две инициативи.  Първата е с фокус образование и се изразява в учредяването  на две стипедии за студенти в 3-ти/4-ти курс на обучение или магистри в специалности инженерна химия, неорганична химия или процеси и апарати в Химикотехнологичен и металургичен университет – София. Целта на стипендиите е да мотивира повече млади хора да изберат образование и реализация в България в тези така търсени специалности.

„В момента в компанията работят 34 висококвалифицирани и опитни инженери,химици, доктори по химия, обучени оператори и професионалисти. Голяма част от нашите служители са завършили в чужбина, но световните стандарти и иновациите, с които ги срещаме ги мотивират да се завърнат в България. Все по-голям обаче е нуждата  не само при  нас, но и в  целия сектор от  добри инженери. Вярваме, че подобни развойни центрове като нашия и университетите трябва да работят в тясно сътрудничество за реализирането на потенциала на младите хора.” – сподели Венета Димитрова, главен оперативен директор в Технофос.

Иновационният център се старе да бъде в полза и на местната общност. Кметът Свилен Шитов обяви, че Технофос ще сътрудничи за създаването на система за разделно събиране на битовите отпадъци. Идеята е в Девня подходящите за рециклиране материали да се събират от врата на врата, като гражданите се насърчават чрез бонуси и връщането на част от такса смет. Технофос се включва в тази инициатива като стратегически партньор, който ще съдейства на Община Девня в намирането на технологичен изпълнител, който софтуерно да обезпечи новата система, както и ще предостави своя научно-развоен център за целите на тестовата фаза.

Събитието завърши  с емоциолно награждаване на най-старите служители в компанията и обещание компанията да остане вярна на своите мисия и ценности.

За 10 години Технофос се превръща в пример, че България има потенциал не само да следва, а и да задава стандартите в световната индустрия и да създава нови технологии с висока добавена стойност за икономиките. Всичко това се случва не само блгодарение на науката, но и с мисъл за опазване на планетата и това, което оставяме след себе си.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 19°C
1017hPa 94% 6% 1m/s 0deg
22°C Усещане 22°C
1020hPa 67% 20% 3m/s 140deg
21°C Усещане 21°C
1017hPa 83% 100% 6m/s 120deg