Навални: Войната на Путин тласна Русия към “самото дъно”

Навални: Войната на Путин тласна Русия към "самото дъно"

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, излежаващ присъда в затвора, каза, че силите на Москва са извършили военни престъпления в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение в “Туитър”, направено чрез негови сътрудници.

Навални обвинява също президента Владимир Путин, че е разрушил бъдещето на Русия заради собствената си лична амбиция.

В пост в социалната мрежа, посветен на първата годишнина от руското нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г., Навални казва, че Русия е стигнала до “самото дъно” и може да се възстанови само когато “диктатурата на Путин” бъде свалена и Москва започне да “възстановява” на Киев щетите, нанесени през войната.

“Десетки хиляди невинни украинци бяха убити, болка и страдания сполетяха още милиони други. Извършени бяха военни престъпления”, каза Навални, като призова също за международно разследване на твърденията за извършени жестокости.

“Действителните причини за тази война са политическите и икономически проблеми в самата Русия, желанието на Путин да се задържи на власт на всяка цена и манията за неговото собствено историческо наследство. Той иска да влезе в историята като “царят завоевател”, каза руският опозиционер.

Според Навални поражението на Русия на бойното поле е “неизбежно” и Москва трябва да изтегли войските си от Украйна, като признае нейните граници, както са били определени те през 1991 г. след разпадането на бившия Съветски съюз.

Това би включвало и Крим, въпреки че Навални, критикуван в миналото заради двусмислените си изказвания относно позицията му за анексирането на полуострова от Москва през 2014 г., не споменава изрично Крим в постовете си, отбелязва Ройтерс.

Навални каза, че Русия дължи на Украйна репарации, изказвайки предположение те да бъдат взети от износа на енергийни ресурси на Москва в един бъдещ следвоенен сценарий. Той разкритикува Путин за “разрушаването” на собственото бъдеще на Русия “просто за да направи така, че нашата страна да изглежда по-голяма на картата”.

“Ударихме самото дъно”, каза Навални и добави: “Трябва да демонтираме режима на Путин и неговата диктатура”.

Кремъл забрани организациите на Навални и засили своята кампания срещу критиците на така наречената “специална военна операция” в Украйна, като арестува, наред с други, и много от сътрудниците на Навални въз основа на мотиви, свързани с националната сигурност.

Информация БТА

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 2°C
1019hPa 76% 75% 6m/s 290deg
4°C Усещане -2°C
1022hPa 35% 0% 12m/s 270deg
8°C Усещане 3°C
1022hPa 29% 20% 13m/s 280deg