Недекларирана валута откриха митнически служители на МП Калотина

Недекларирана валута откриха митнически служители на МП Калотина

Недекларирана валута в кабинета на товарен автомобил откриха митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика“ на ГКПП Калотина при проверка, част от общите действия срещу контрабандата с участието на служители на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Национална агенция за приходите.

На 02.05.2024 г. митническите инспектори селектират за проверка товарен автомобил, пътуващ от Франция за Турция през Сърбия и България. Водачът заявил, че не превозва нищо подлежащо на деклариране, освен обявената стока.  В хода на щателната митническа проверка митническите служители намират в таблото на влекача, в бял найлонов плик, недекларирани евробанкноти на обща стойност близо 2,5 пъти над лимита, подлежащ на деклариране. В присъствие на шофьора валутата, предимно в купюри по 50 евро, е преброена, а той самият обяснил, че парите са фирмени.

Недекларираната валута с обща стойност 24 540 евро е иззета. На водача – турски гражданин, е съставен акт по Валутния закон.

Агенция „Митници“ напомня, че суми над 10 000 евро включително или тяхната равностойност в други валути задължително се декларират с попълване на валутна декларация пред митническите власти при преминаване на външна граница на ЕС, каквато е ГКПП Калотина. За декларираните суми не се дължи данък или друг вид такса, но при установено нарушение се дължи глоба/имуществена санкция в размер на една четвърт от пренасяната сума.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

17°C Усеща се 17°C
1017hPa 72% 40% 6m/s 130deg

24°C Усещане 23°C
1016hPa 41% 0% 2m/s 0deg

24°C Усещане 24°C
1015hPa 53% 20% 3m/s 70deg