Незрящ колоездач измина 700-километровия маршрут Дунав – Ултра (СНИМКИ)

Незрящ колоездач измина 700-километровия маршрут Дунав - Ултра (СНИМКИ)

Колоездачът с увредено зрение Александър Спасов и 15-годишният му придружител – любителят на планинското колоездене Михаил Петков, успяха да изминат успешно най-дългия туристически веломаршрут в страната Дунав Ултра. Вело-ентусиастите са и първите колоездачи в историята у нас, които изминават маршрута с велосипед тип-тандем (за двама).

Спасов и Петков дадоха началото на своето пътешествие от крепостта Баба Вида във Видин. За по-малко от 3 дни преминаха през над 100 населени места, за да достигнат крайната точка на маршрута – на другия край на страната – с. Дуранкулак, Община Шабла. Постижението на авантюристите е впечатляващо, защото ездата им бе само в светлата част на деня.

Веднага след края на предизвикателството Спасов посвети пътешествието си на каузата за социализиране и активен начин на живот на хора в неравностойно положение. Колоездачът, който вижда с около 2% зрение, не за първи път се впуска в нестандартни за неговото състояние приключения. През 2022 г. Спасов се сертифицира като водолаз.

Относно зрението си, авантюристът сподели, че човек може да види толкова по-далеч, колкото по-устремен е да следва мечтите си…

ДУНАВ УЛТРА ПРЕЗ 2023

В сезона на 10-ата годишнина на веломаршрута Дунав Ултра са подготвени редица изненади. За пръв път ще се проведе поддържащо локално събитие – „Персина на велосипед“ – 55 км офроуд колоездачна обиколка, придружена с туристически преживявания, която ще се проведе на 1 юли 2023 г. по маршрут Белене – Никопол – Белене.

Традиционният преход – масово изминаване на маршрута Дунав Ултра тази година ще стартира на 5 септември от Видин и в рамките на от 2 до 7 дни колоездачите ще преминат през над 700 км по живописни отсечки около Дунав до Дуранкулак.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

No Content Available

Времето

21°C Усеща се 21°C
1015hPa 78% 1% 2m/s 12deg

19°C Усещане 19°C
1015hPa 92% 100% 1m/s 314deg

22°C Усещане 21°C
1014hPa 47% 73% 1m/s 133deg