НИК 421 натовари материали за научни изследвания на труднодостъпна част от остров Ливингстън

НИК 421 натовари материали за научни изследвания на труднодостъпна част от остров Ливингстън

В операция през нощта на 6 срещу 7 февруари 2024 г. в Южния залив на остров Ливингстън от Южните Шетландски острови на Антарктида българският научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ натовари от испанската антарктическа база „Хуан Карлос Първи“ материали за научни изследвания на труднодостъпния заради бурни югозападни ветрове и слабо проучен полуостров Байес в западната част на острова.

Две испански лодки докараха 24 палета, всеки по около половин тон, с научно-техническо оборудване и 3 бидона с провизии. Те бяха разтоварени под ръководството на капитана на българския кораб – к-н II ранг Николай Данаилов, от 8 членове на екипажа под наблюдението на началника на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Операцията продължи около два часа.

В ранните часове на 7 февруари се очаква на българския кораб да се качат 10 испански учени от базата „Хуан Карлос Първи“ и двама български учени от базата „Св. Климент Охридски“ – доцент доктор Дочо Дочев и доцент доктор Любомир Методиев, които ще бъдат закарани заедно с оборудването за изследванията им до полуостров Байес. Двамата български учени ще правят проучвания в областта на палеонтологията.

Полуостров Байес е обявен през 1966 г. за особено защитена зона на Антарктида заради разнообразната си флора и фауна с огромна научна ценност и геологични материали с голямо значение. На полуострова има над 60 езера, които са важни за изучаването на историята на антарктическия полуостров. Планът за управление на защитената зона възлага на испанската и българската база на остров Ливингстън специални задачи за охраната и изучаването му, за чието изпълнение съдейства специалната операция на българския научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“.

Важната роля на българския кораб за логистиката на научните изследвания на Антарктида беше подчертана при посещението му на 3 февруари в друга испанска база – на остров Дисепшън – „Габриел де Кастия“. Командирът ѝ – Анхел Прадо, специално благодари за помощта от българския кораб, която определи като много ценна. „Макар Испания също да има военния научноизследователски кораб „Есперидес“, ние се нуждаем от тази помощ и съжаляваме, че скоро корабът ви ще си тръгне“, каза Анхел Прадо.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

7°C Усеща се 7°C
1014hPa 87% 18% 1m/s 0deg

2°C Усещане 0°C
1014hPa 80% 18% 2m/s 90deg

1°C Усещане -1°C
1015hPa 93% 0% 2m/s 250deg