Нинова: БСП прекратява преговорите с ГЕРБ-СДС за първия мандат за съставяне на кабинет

Корнелия Нинова: БСП остава опозиция на тази безпринципна коалиция на омертата

Конституционно правителство не значи нищо, поне на мен, а и на правото не говори нищо, коментира пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет (НС) на партията на „Позитано“ 20, предаде БТА.

За конституционно правителство заговориха в петък и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Да уточнят какво е конституционно правителство, Христо Иванов говори за промяна в Конституцията, за мнозинство, което да я промени, но не чуваме какви точно промени искат, само общи приказки, обясни Нинова. Дали това е промяна в съдебната система, четем напоследък, че вероятно  засяга тяхна идея за промяна в частта за семейството и се цели нещо друго, продължи тя. 

Винаги сме били на позиция за кабинет на експерти, личности, отговори на въпрос председателят на социалистическата партия. И отново повтори, че една от грешките на Борисов за първия мандат е била предложението на ярка политическа личност за министър-председател. Трябваше предварително да се уговорят сроковете за изпълнение, задачите и тогава да се говори за премиер и министри-експерти, допълни Корнелия Нинова. 

По думите ѝ в това “яростно политическо противопоставяне“ БСП смята, че лидерите, ярките политически лица на партиите, трябва да отстъпят назад, ако целта е съгласие по важни национални задачи.

При невъзможност за съставяне на редовно правителство, членове на БСП да не участват в ново служебно правителство на президента Радев, е сред решенията на днешния пленум на социалистите.

Взехме го, защото не споделяме част от политиките, провеждани от този служебен кабинет и не искаме БСП да се ангажира с тях, чрез свои представители, разясни Нинова. Освен това, бюджетът на служебния кабинет замразява социалните разходи, минималната заплата, майчинството, детските надбавки. Бюджетът също е бил тема на заседанието на НС, както и социалната програма на партията. 

БСП не са съгласни и, ако служебното правителство изнася оръжия за Украйна, не желае чрез представители на БСП, формацията да бъде отъждествявана с такива политики.

Нинова уточни, че не са влизали в детайли как биха реагирали, ако все пак членове на партията, станат служебни министри. Има си устав, вече няколко пъти наши членове влизат в служебни кабинети, без изобщо партията да е уведомена, а след това върху БСП се хвърля отговорност за определени политики, посочи председателят на политическата сила. Не само, че не е логично, но не е и правилно, добави тя.

Решението за това е дошло неочаквано по време на пленума от членове на НС.

С 98 гласа „за“ Националният съвет на БСП е препотвърдил решението на Изпълнителното бюро и парламентарната група да прекрати преговорите с ГЕРБ-СДС за първия мандат за съставяне на кабинет. Второ, възлага на ПГ да гласува „против“ правителство, предложено от Мария Габриел, каза лидерът на партията.

Когато бъдат поканени да участват в разговори за втори или трети мандат, социалистите да участват, е решил още пленумът на БСП.

Няма да гласуваме първия мандат, надявам се всички спекулации за депутати, които няма да гласуват или отцепници, да отпаднат, подчерта още Корнелия Нинова.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

18°C Усеща се 18°C
1015hPa 88% 80% 2m/s 340deg
18°C Усещане 18°C
1017hPa 72% 100% 3m/s 100deg
18°C Усещане 19°C
1016hPa 100% 100% 3m/s 130deg