Нинова към Асен Василев:  “С пенсии и стипендии българите перат пари и финансират тероризъм.” Вие добре ли сте?

Нинова към Асен Василев:  “С пенсии и стипендии българите перат пари и финансират тероризъм.” Вие добре ли сте?

„През юни, при обсъждането на закона за бюджета, по Ваше желание за изсветляване на икономиката и на доходите на хората, беше приет текст заплатите на работещите в предприятия над 100 души, пенсионери, студенти със стипендии, помощи на социални слаби да бъдат превеждани по банков път. По наше настояване, Вие отстъпихте и приехте тези сметки да бъдат безплатни. Това беше преди 7 месеца. До ден днешен няма никакво развитие по този въпрос – нито могат хората да си открият такава сметка, а такива, които имат и по тях им се превеждат сумите, се облагат с такси.“

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова във въпрос към министъра на финансите Асен Василев по време на парламентарен контрол.

От трибуната на Народното събрание тя изнесе информация от писмен отговор на министъра отпреди месец, в който той заявил, че причините за това са: „Банките са задължени да съблюдават и изпълняват стриктно разпоредбите за пруденциален надзор, включително да прилагат комплексни мерки срещу използването на финансовата система за изпирането на пари и тероризъм.“

„С пенсии и стипендии, социални помощи за майки и за бедни перат пари и финансират тероризъм?!“, реагира Нинова. “Вие добре ли сте?

Лидерът на БСП прочете и втората причина, посочена от министър Василев, свързана със затруднено откриване на банкови сметки, предимно на чужди граждани и особено на такива от трети страни.

„Г-н министър, този текст за безплатните банкови сметки касае близо 5 милиона българи и Вие ни твърдите, че причината да не го приведете в действие са няколко десетки чужди граждани, които не можели да си открият такива сметки. Аз Ви питам 5 милиона български граждани защо не могат“, подчерта Корнелия Нинова.

И попита отново: Кога ще приведете в действие текст на закона, че на тези хора не се искат такси, когато си ползват сметката от трудови доходи, стипендии и социални помощи?

„Само да припомня на „евроатлантическото“ мнозинство – това е директива на Европейския съюз. Ако сте толкова европейци, защо досега това не действа? Вие евроатлантици ли сте или банкови лобисти? Защото, вместо да облекчим всички тези хора, помпате банките с такси“, добави тя.

В своя отговор министър Василев обясни, че има открити едва 1000-2000 такива сметки, най-вече защото има допълнителни ограничения, които банките им налагат. Той каза още, че Министерството на финансите работи по затягане на законодателството, свързано с безплатните сметки, като освен това е призовало банките да намалят таксите за поддръжка на сметките на физически лица.  Василев увери, че докато „ситуацията не  се подобри“, министерството няма да продължи напред с намерението си всички заплати да се изплащат изцяло по банков път.

„Г-н министър, какво имаме дотук като отговор от Вас – че на практика този текст не работи заради многото ограничения и трудности за откриване на такава сметка. Решенията са две, според Вас – първо, събиране на данни от банките, което не е решение. Второто и вече и съществено – законодателното изменение в Закона за платежните услуги и платежните системи. Знаете ли кога е внесен? 14 ноември 2023 г. Сега сме 26 януари 2024 г. и не е гледан на първо четене. Докато си редите регулаторите, конституционните съдии, разпределяте си порциите във властта и се карате, този закон, който касае 5 милиона души, стои в някое чекмедже 2 месеца“, репликира го Нинова.

Тя посочи, че новото, което се предлага в този закон е ограничаване операциите, с които могат да действат по тази сметка, на три броя.

„Вместо да облекчите този процес, слагате ограничения за три превода. Уверявам Ви, че това няма да подобри нещата, а ще ги влоши. И отгоре на всичко – никой не му обръща внимание, защото никой не го интересува как живеят българските граждани, колко им струва живота. Интересува ви само разпределянето на порциите във властта и „намиране на място на всеки под слънцето“ от управляващата сглобка“, категорична бе Корнелия Нинова.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 15°C
1016hPa 67% 0% 4m/s 120deg

13°C Усещане 12°C
1017hPa 74% 100% 2m/s 280deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 63% 100% 4m/s 300deg