Нинова към „Възраждане“ и ПП-ДБ: Обиждате се като каруцари. Разграничавам БСП от този цирк

Нинова към „Възраждане“ и ПП-ДБ: Обиждате се като каруцари. Разграничавам БСП от този цирк

Парламентарната република си отива, докато си мерите авторитетите

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Г-н председател, това е най-високата трибуна в държавата. Така пише в Конституцията, такъв е правовият и общественият ред в парламентарна република. И ако Вие като председател кажете, че това отдавна не е най-високата трибуна – лоша работа.

Уважаеми колеги народни представители, трети ден ви гледаме цирковете. Първи ден-мълчим, втори ден-мълчим, днес повече няма да мълчим.

Уважаеми български граждани, категорично разграничавам групата на „БСП за България” от това, което се случва в последните дни в българския парламент. Защото знам от вас какво мислите. Депутатите са лоши, депутатите се грижат само за себе си, моля ви, от днес нататък да се знае кои депутати, кои партии и кои парламентарни групи. „БСП за България” не участва в този цирк, показахме го с мълчание, сега ще ви го кажа с думи.

Оставям настрана липсата на елементарна експертиза, че от тази трибуна не се прави разлика между осигурителен и трудов стаж, не всички са грамотни по този въпрос. Можете да питате поне.

Но не мога да оставя настрана това, че се карате днес тук за 1% или 2% разлика в осигурителен или трудов стаж на депутати със заплати над 6 хил. лева.

Карaте се за това на депутатите да се даде поредната привилегия, без да мислите за това, че 30% от населението живее под прага на бедност. 1 милион 579 хиляди души са под прага на бедност. И без това не сме най-обичаните хора в държавата, как изглеждате отстрани, когато се карате за 1% разлика в осигурителния или трудовия ви стаж и там няколко лева към заплатата?

За трети път ще кажа – разграничаваме се от това. Имате ли представа какво се случва в държавата днес, сега, докато вие се карате и минавате всякакви граници с епитети, които просто възпитанието ми пречи в момента да повторя?

Днес се случва нещо изключително важно. Не за нас важно, а за 6-7 млн. българи – от бебето до пенсионера. И вие се занимавате от сутринта само със себе си и глупости.

Аз ще кажа от името на БСП кое е най-важно за нас. Най-важното е бюджетът на държавата, който се отнася, повтарям, от новороденото до пенсионера. Оттам ще зависи какво майчинство ще има за втората година, колко ще е минималната заплата на работещите бедни, какъв процент ще отиде за култура и духовност, колко в болници, колко в училища, ще се увеличат ли пенсиите. Целият народ зависи от това.

Уважаеми български граждани, малко информация: народните представители по закон нямаме право да внасяме проект за бюджет. Това трябва да го направи правителство, каквото и да е то – редовно, служебно, но изпълнителната власт.

Миналата година правителството на президента Радев отказа да внася бюджет – абсолютно законово нарушение. Аргументът беше, че няма мнозинство в залата и може и да отиваме на избори, може да е предизборна ситуация и всички депутати ще започнат да наддават и ще стане страшен популизъм. Това беше аргументът тогава, сега сме в същата ситуация – няма мнозинство, може и да отиваме на избори и всички пак да се хвърлят в популизъм. Тоест този аргумент отпада.

Но служебният кабинет днес, докато се карате и си мерите…, приема бюджет и ще го внесе днес следобяд в Народното събрание. Защо? Каква е промяната? Ами, изхарчиха парите на държавата и не могат да продължат след юни месец без бюджет. И сега, в момента, в Министерски съвет се гласува един бюджет, който, поне по мои спомени, за пръв път в парламентарната и бюджетната история не се одобрява от никого в държавата. Авторитетни финансисти и икономисти се изказаха против. Анализатори – против. Вчера на тристранката работодатели и синдикати са против.

Тук няма нито една партия, която да гласува за този бюджет. А ние трябва да го одобрим. И всички казахме, че не сме окей с този бюджет и няма да го гласуваме. И въпреки това, днес служебният Министерски съвет го одобрява и го внася. И нали знаете какво ще стане отново – ми, те депутатите са виновни, ми, те партиите не стават. Ми, то парламентарната република си отива, бе, хора. И вие се карате и се обиждате като каруцари на улицата. Разбирате ли колко е сериозно положението в държавата?

Гълъб Донев направи изказване срещу партиите, депутатите и парламента. И вие давате основание за тези приказки. Защото дума не се обелва за това. И пак за стотен път ще кажа – разправяте се за пълни глупости.

Какъв е изходът от тази ситуация? Ние сме сериозни хора. Вие се разправяйте колкото искате. Нашата група е сериозна група. Партия с опит и особено в бюджетите. Докато управляваше Бойко Борисов, всяка година сме правили алтернативен бюджет. Знаем как, знаем какво, знаем откъде пари, знаем как да се погрижим за хората. Тоест ние имаме опита и експертизата.

И сега ще ви кажа какво ви чака. Този бюджет ще влезе в парламента още днес сигурно. Имаме три изхода. Или го приемаме на първо четене, въпреки съпротивата си и между първо и второ търсим начин да го коригираме така, както разбираме политиката. Ние, например, държим на социалната политика поради тези именно 30% под прага на бедност.

Вторият вариант, който чувам от „Продължаваме промяната” от вчера: че този бюджет ще бъде отхвърлен на първо четене и ще бъде върнат на служебното правителство да направи друг. Кое ви дава гаранция, че няма да влезе същият? Колко време ще го прави друг? Какво ще запише в този друг? Някой знае ли, докато си играете тези игрички на преговори за финансова рамка и за управленска програма? Кого лъжете и на кого губите времето, това новосформирано мнозинство? Ами, нали разбирате, че и президентът използва тази ситуация? Ами, като го върнете този бюджет, той ще каже: „Ето ги, не могат да се справят с управлението на държавата. Аз ще си направя какъвто искам бюджет, партиите и депутатите са лоши и не се грижат за хората.“

Да го знаят българските граждани и да го чуят – каква огромна игра и задкулисие тече в момента – едните си играят на мнозинство и преговарят нещо за нов бюджет, Министерски съвет внася техния бюджет, парламентът е в патова ситуация. Кой страда от това, колеги? Народът. Хората. От бебето до пенсионера. Ето затова казвам – ние от „БСП за България” категорично се разграничаваме от тази ситуация.

Уважаеми бългaри, моля, когато говорите за партиите и парламента, да отделяте едните от другите и да съдите за нас не само по думите, а по действията ни. От името на „БСП за България” казвам, че ние вече внесохме в деловодството законодателните инициативи, които касаят живота на хората – от най-малкия до най-големия. Внесени са и очаквам поне те да се гледат, докато президентът и управляващото мнозинство си мерят авторитетите, нападат се едни и други, а всъщност взаимно унищожават държавността.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

15°C Усеща се 15°C
1016hPa 82% 95% 4m/s 330deg

17°C Усещане 16°C
1018hPa 51% 9% 4m/s 140deg

18°C Усещане 17°C
1017hPa 52% 20% 3m/s 110deg