Новата модерна автогара на Варна ще е готова до Нова година

Скоро старата автогара на Варна ще е в историята, научи СайтЪТ. Репортерка проверка установи, че част от автогарата е вече съборена, а поетапно ще рухне и другата половина. На мястото на съборната към момента част, ще бъде изградена новата модерна инфраструктура, а по непотвърдена информация – останалия терен ще се превърне в нов хипермаркет LIDL.

Автогарата е строена през 1971 година и вече е крайно остаряла. От тогава пътникопотокът е намалял 10 пъти, затова не е нужна толкова голяма автогарата, коментира за СайтЪТ Веселин Михайлов, директор на автогарата в морската столица.

Той допълни, че отдавна автомобилния, авио и ж.п. транспорта са изместили автобусния, затова се налага преустройство на автогарата. В последно време междуградските превози се оказват нерентабилни. Наскоро превозвачът по линия Варна-Провадия е заявил, че преустановява дейността си.

Към момента микробуси и автобуси обслужват пътниците, които пристигат 10 минути преди тръгване и се настаняват в превозните средства. Михайлов сподели още, че новата автогара ще разполага с едно заведение за бързо хранене и вендинг машини.

По отношение на паметника, шефът на автогарата заяви, че многократно е подавал сигнали за неговото изместване, тъй като мястото му не е там и символиката остава неразбрани и недооценена. Дали това ще се случи и скулптурата ще бъде преместена до Морско училище, както се планираше, времето ще покаже.

Припомняме, че скулптурата „Движение” е на Евгени Баръмов, а разполагането масивното творение е свързано концептуално с посоките на света, като в случая скулптурата „сочи” на запад.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

23°C Усеща се 23°C
1018hPa 73% 20% 7m/s 140deg
25°C Усещане 24°C
1019hPa 49% 20% 5m/s 120deg
25°C Усещане 25°C
1017hPa 47% 75% 5m/s 120deg