Нови удари по електропреносната мрежа на Украйна

В Одеса и областта бе обявена тревога поради заплаха от ракетна атака

През нощта Русия е нанесла въздушни удари по електропреносната мрежа на Украйна. 

Нанесени са щети в 4 области на Украйна, съобщиха властите. Съобщава се за трима ранени работници в едно от засегнатите съоръжения. 

Повреди по гражданската енергийна инфраструктура има във Виницка, Днепропетровска, Донецка и Киевска област. Въздушна тревога беше обявена и в Одеса и Одеска област. Градските власти там предупредиха за заплаха от атака с балистични ракети. Все още се уточняват последствията. Към момента е ясно, че в Киев няма разрушения и жертви. Противовъздушната отбрана е унищожила всички дронове, съобщиха военновъздушните сили.

Ръководителят на украинското енергийно дружество Укренерго Владимир Кудрицки заяви, че през следващите няколко седмици украинската енергийна система ще бъде много сериозно затруднена. Режимът на тока ще продължи, включително и през деня.

“Украинците ще живеят с прекъсвания на тока още поне две зими”, каза Александър Харченко, директор на Центъра за енергийни изследвания. А президентът Володимир Зеленски се опита да успокои гражданите, че властите правят всичко по силите си за да осигурят електричество и отопление през зимните месеци.

Украйна от своя страна е предприела серия нападения с дронове срещу петролни хранилища в Русия. 

Вследствие на атаката са избухнали два пожара в два нефтени склада – в севернокавказката област Адигея и в Тамбовска област, на около 500 километра южно от Москва. 

В южния Краснодарски край е загинала жена, твърди губернаторът Вениамин Кондратьов. 

Превод и редакция: БНР

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

24°C Усеща се 24°C
1009hPa 70% 0% 3m/s 260deg

20°C Усещане 20°C
1011hPa 88% 0% 1m/s 0deg

24°C Усещане 24°C
1010hPa 73% 75% 1m/s 0deg