Новият модул от Образователната програма на Градската художествена галерия – Варна, е на тема “Портрет” 

Занятията са насочени към деца от 1. до 6. клас и ще бъдат водени от музеен педагог, съобщи за СайтЪТ Нина Локмаджиева

Започва нов модул от Образователната програма на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, който по достъпен и увлекателен начин развива интереса на учениците към изучаваните в училище жанрове и движения в българското изобразителното изкуство. В учебната програма по изобразително изкуство за 5. клас е застъпена и темата за портрета като жанр в живописта. Екипът на Галерията кани ученици и преподаватели на групови занятия, в които ще ги запознае с живота и творчеството на един признат майстор на портрета в българското изкуство – художничката Елисавета Консулова-Вазова  (1881 – 1965).

Елисавета Консулова-Вазова завършва втория випуск на Рисувателното училище през 1902 г. при проф. Ярослав Вешин. През 1919 г. тя организира първата си самостоятелна изложба, която е и първата подобна изява на жена художничка в България. Специализира портретна живопис в Мюнхен и е един от основателите на движението „Родно изкуство“. Смятана е за един от основоположниците на пленарната живопис у нас. Създава цикъл от пленерни портрети, поставяйки моделите си под пряка слънчева светлина, което предава определена цветова динамика на творбата и импресионистично звучене, и се превръща в отличителен белег на нейното творчество. Тя е сред малцината жени художници, които са и теоретици на изкуството – автор е на статии, преводач, просветител за младите момичета и жените.

Като част от образователния модул “Портрет” учениците ще имат възможност да рисуват по образец на една от известните творби на Елисавета Консулова-Вазова, собственост на Градската художествена галерия – Варна – „Портрет на чехкинче“, 1931 г., маслени бои, платно.

Децата ще рисуват с молив и пастел, като всички материали се осигуряват от Галерията. Водещ на занятията е музейният педагог Дарина Христова.

Следващ училищната програма за 5. клас, образователният модул “Портрет” е разработен така, че да е подходящ не само за ученици от 5. клас, но и за по-широк възрастов диапазон – от 1. до 6. клас включително.

Занятията са групови и се провеждат от понеделник до петък в работното време на Галерията в периода от 20.02. до 20.04.2024. Записването е предварително, на тел. 052 612 363.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

12°C Усеща се 11°C
1022hPa 62% 95% 2m/s 350deg

15°C Усещане 15°C
1027hPa 63% 86% 5m/s 260deg

18°C Усещане 17°C
1023hPa 55% 75% 4m/s 30deg