НСБО – Варна отбелязва важна годишнина пред паметника на цар Калоян

Във връзка с 823 години от присъединяване на крепост Варна и превръщането й в неделима част от България, НСБО Варна кани всички граждани и гости на града ни, да изразят признателност към крал Калоян, съобщиха за СайтЪТ от организацията.

“На победния ден 24.03, както всяка година, ще се поклоним и положим венец на признателност. Заповядайте в 10.30ч при паметника на цар/крал Калоян във Варна”, гласи поканата от областния секретар на НСБО Варна о.з. полк Банко Банков.

Обсадата на Варна е проведена между 21 и 24 март 1201 г. като от една страна са обсаждащите българи, а от друга – обсадените византийци. Крепостта пада и цар Калоян превзема града. Основен източник за това събитие е обширната история на съвременника на обсадата Никита Хониат.

След като най-младият от тримата Асеновци Калоян се възкачва на престола в началото на 1197, той незабавно показва решението си да продължи войната с византийците с намерение да освободи всички български земи. На следващата година Калоян дори се съюзява с Иванко, убиеца на най-големия му брат Иван Асен.

В началото на новия век Калоян завзема Констанция (днес близо до Симеоновград и впоследствие се отправя в противоположна посока, за да обсади последната византийска крепост на север от Стара планина – Варна. Варна се е защитавала от голям гарнизон, включително от западни наемни войници, които са били познати като най-смелите войници във византийската армия.

За да завземат крепостта, българските инженери конструират огромна обсадна кула, която е по-широка от външния ров. С помощта на обсадни съоръжения българската армия успява да премине през рова и достига стените на града. На третия ден от обсадата, 24 март 1201, войниците правят пробив. Според византийския историк Никита Хониат Калоян не се поколебал да убие всички защитници, въпреки факта, че било Великден. Византийците са хвърлени в рова и заровени живи. След като унищожил градските стени, се завърнал в столицата Търново.

Източник: УикипедиЯ

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 18°C
1001hPa 52% 100% 1m/s 0deg

15°C Усещане 14°C
1002hPa 75% 20% 4m/s 90deg

15°C Усещане 14°C
1000hPa 72% 75% 2m/s 110deg