Обмислят изграждане на медицински център в кв. “Галата” във Варна

Обмислят изграждане на медицински център в кв. "Галата" във Варна

Снимка: Снимки от България

Необходимостта от изграждане на нов медицински център на мястото на съществуващата здравна служба в кв. „Галата“, обсъдиха общинските съветници във Варна, в рамките днешното заседание на ПК „Финанси и бюджет“ към Общински съвет – Варна, предаде TheSite24. Съветниците се обединиха около мнението, че бързо разрастващият се варненски квартал има нужда от нова сграда за здравно обслужване, но трябва да се спазят всички етапи по изграждането ѝ, като се започне от изготвяне на задание за проектиране.

След дискусия бе решено въпросът първо да бъде разгледан детайлно от комисията по здравеопазване и едва след това – от финансовата комисия.

Темата с изграждането на нов медицински център в кв. “Галата” е била коментирана много пъти през годините. Жителите на района не веднъж са повдигали въпроса, но до този момент реални стъпки в тази насока не са били предприемани. Факт е обаче, че кварталът се разраства, включително и вилните зони, което още повече затвърждава нуждата от изграждането на подобен здравен център. В кв. “Галата” работят двама-трима лични лекари, които обаче не успяват да поемат всички пациенти от квартала. Друга част от жителите на кв. “Галата” и прилижащите вилни зони имат лични лекари в ДКЦ 2 в кв. “Аспарухово” и МЦ “Марешки”, това обаче не е удобно за много хора.

“Аз съм на 72 години и не шофирам, вече ми е трудно и с автобуси, а се налага често да слизам до личния лекар в “Аспарухово”, споделя Галина Павлова, която живее в местността “Зеленика”. Тя посочва, че зима и лято, чакането на спирката си е мъчение, не само за възрастните, но и за децата.

“Нямам възможност да викам такси за всяко ходене до поликлиниката. Живея в Зеленика и тук е пълно с млади хора. Срамота е да нямаме поликлиника в “Галата””, категорична бе жената.

Единственото решение, което комисията взе на днешното заседание, е да бъдат отпуснати средства от местната хазна за заплащане на непогасени данъчни задължения на общинското акционерно дружество „Индустриално-технологичен парк“ – Варна. Дългът е в размер на 101 136 лева и обхваща периода от 2018 г. до 2023 г.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

10°C Усеща се 9°C
1006hPa 87% 75% 8m/s 10deg

14°C Усещане 12°C
1008hPa 38% 75% 2m/s 70deg

16°C Усещане 15°C
1007hPa 41% 75% 4m/s 270deg