Община Варна сезира РДНСК за строежа до Първа Езикова гимназия

Директорът на гимназията е подписал споразумение със строителя, което допуска навлизане на строителната площадка до 5 метра в двора на училището, стана ясно по време на проверка

Община Варна сезира Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) заради строежа до Първа Езикова гимназия. Причината е местоположението на строителния обект, както и неукрепеният строителен изкоп, попадащ в двора на действаща гимназия. Това бе констатирано при проверка на отдел „Строителен контрол“ към Община Варна.

От строителната фирма е представен проект по част „План за безопасност и здраве“, от който е видно, че изкопът се изпълнява на два етапа. В проекта е заложено силово укрепване с така наречената „берлинска стена“ по имотните граници и копаeне на откос в имота. При проверката е установено, че силовото укрепване не е изпълнено, а част от изкопа навлиза в двора на училището.

Представено е също споразумение между възложителите на новоизграждащия се строеж и директора на гимназията, което допуска навлизане на строителната площадка до 5 метра в двора на училището и изпълнение на изкопни дейности при необходимост. Споразумението обаче е подписано без полза за дейността на училището и без да се съгласува с Община Варна, отбеляза кметът Благомир Коцев.

Строителството в имота се изпълнява по Разрешение за строеж от 15.02.2023 г. Обектът е трета категория и поради тази причина от името на заместник-кмета Илия Коев е изпратено писмо до началника на РДНСК за действия по компетентност. От отдел „Строителен контрол“ е изпратена и цялата документация, с която разполага Община Варна, за проверка на законосъобразността при изпълнение на строително-монтажните работи.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 18°C
1001hPa 52% 100% 1m/s 0deg

15°C Усещане 14°C
1002hPa 72% 20% 4m/s 90deg

15°C Усещане 14°C
1000hPa 72% 75% 2m/s 110deg