Общински съветници предлагат разкриване на две яслени групи в ДМСГД – Варна

Общински съветници предлагат разкриване на две яслени групи в ДМСГД - Варна

Общински съветници предлагат разкриване на две яслени групи в  Дома за медико-социални грижи за деца – Варна (ДМСГД – Варна) в кв. “Виница”. Това става ясно от предложение направено от групата на Общинските съветници на “Възраждане” в Общинския съвет в морския град, научи TheSite24. Към момента в кв. Виница липсват яслени групи. По данни от 2021 г. общият брой на населението на кв. „Виница“ е около 30 000 души.

Предвид усиленото изграждане на нови жилищни сгради, се наблюдава й нарастване на наседлецието на квартала с бързи темпове. Новонастаняващите се граждани са предимно млади семейства с деца. В мотивите на предложението е посочено, че кв. „Виница“ е отдалечен на 10 км. от града, а пътуването с автобуси № 31 иЗ1А отнема повече от половин час до най-близката детска ясла, която се намира в кв. „Чайка“ и в която групите са препълнени.

Често трафикът в сутрешните часове е напрегнат и създава предпоставки за закъснение на личния и градския транспорт.

Нарушен е принципът на териториалност и райониране, съответно е необходимо да се създадат условия за облекчаване на този проблем.

Именно заради тези проблеми общинските съветници предлагат в рамките на бюджета за 2024 година да се направят индикативни разчети за отпускане на средства за разкриване на две
яслени групи в базата на Дом за медико-социални грижи, която е държавна собственост на Министерството на здравеопазването.

ДМСГД функционира от 1953 г., каго към днешна дата към него функционират център за ранна интервенция и рехабилитация, дневен център за деца от 0 до 7 години с увреждания на опорно-
двигателния апарат с или без психични затруднения и отделение за недоносени бебета.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

15°C Усеща се 15°C
1017hPa 72% 0% 3m/s 100deg

12°C Усещане 11°C
1016hPa 71% 100% 1m/s 0deg

16°C Усещане 15°C
1016hPa 63% 75% 3m/s 20deg