Обвиниха варненец в жестоко отношение към улични животни, истината се оказа много по-различна

Обвиниха варненец в жестоко отношение към улични животни, истината се оказа много по-различна

Много често социалните мрежи се превръщат в трибуна, на която хората излагат проблеми, впечатления и ситуации, на които са станали свидетели. Понякога обаче това, което на пръв поглед изглежда пределно ясно се оказва, че има предистория и нещата далеч не са такива, каквито сме си мислили първоначални.

Такъв е случаят и с Петър Цонев, който от дълги години е посветил свободното си време да лекува бездомни животни, а след това да им намира и подходящ дом, за да не скитат по улиците. Неговата благотворителна дейност е добре позната за жителите на кв. “Кайсиева градина” във Варна, но разбира се не за всички.

Преди няколко месеца в социалните мрежи варненец публикува колата на Петър Цонев, в която той е прибрал три улични котки. Първоначално хората са шокирани и призовават да се подаде сигнал в полицията. Съседи на Петър обаче се намесват и обясняват, че животните са прибрани защото са под карантина след проведено дълго лечение във ветеринарната клиника.

Оказва се обаче, че авторът на видеото не се отказва и през юни отново заснима колата на Петър Цонев, като този път в нея има две улични животни. Публикува клипа във Фейсбук и реакцията на потребителите не закъснява. Почват да валят сигнали към полицията и Българската агенция за безопасност на храните. Междувременно хора, които познават дейността на Петър отново се опитват да обяснят, че животните са били болни и след изписване от клиниката са под карантина, за да са напълно здрави, когато бъдат пуснати навън.

Пред СайтЪТ Петър Цонев сподели:

“Бях извикан в полицията, където давах обяснения. Говорих и с БАБХ, разказах им, че животните са изписани от ветеринарна клиника, в която бяха на стационар, защото се разболяха от изключително опасна болест – панлевкопения, която за уличните животни е смъртоносна. Платил съм с лични средства 500 лв. за лечението на котките. Междувременно отнесох и няколко глоби за паркиране, за което подозирам, че отново пръст имат съседи”, разясни огорченият варненец.

Оказва се, че действително Петър Цонев е заплатил 510 лв. в клиника за лечението на двете животинки, но междувременно клипът попада и в инфомационния поток, след като варненска медия го публикува, без въобще да потърси информация, защо животните са били прибрани и каква ще е тяхната съдба.

“Никой не ме потърси да ме попита защо съм прибрал животните в колата си. Просто са взели клипа и са го качили в сайта си, за да трупат четения. Това не е журналистика, не знам какво е дори”, казва още Петър.

За да сложи край на спекулациите варненецът публикува и пост в социалните мрежи, с който обясни причините котките да бъдат прибрани, но също така да призове хората да не съдят прибързано, без да са запознати с фактическите обстоятелства довели до съответното събитие.

“Котетата в кола пред бл.209 във Варна са брат и сестра, бяха много болни и са прибрани за лечение. Във ветеринарната клиника установиха панлевкопения и благодарение на грижите котетата оцеляха. Панлевкопенията е остро заразна вирусна болест при котките и е нeобходим карантинен период след преболедуването, за да не се предаде болестта на други. Именно за това ги настаних в колата (тя е в движение, с платен данък и застраховка) и се грижа ежедневно за тях. Междувременно са ваксинирани и след няколко дни ще бъдат преместени, като продължавам търсенето на осиновители.

2. Всички разходи за лечение и храна на спасените животни са мои лични средства.

3. За нито едно осиновено коте или куче не съм получил нито стотинка. Моята награда е нематериална: да ги виждам здрави, сити и в среда без риск.

А подхвърленото твърдение “Той търгува с тях!” е просто клевета!

И накрая една молба: бъдете все така активни и загрижени, насочете енергята си към изобличаване на тези, които изоставят, изхвълят домашните си ‘любимци’ или ги размножават безконтролно и безотговорно.

Търсете истината докрай и не се оставяйте да бъдете подвеждани”, апелира Цонев.

Оказва се, че Петър Цонев е помогнал в лечението и намирането на дом на хиляди улични животни. Голяма част от тях са осиновени и в чужбина, а средствата за лечението на животинките е изцяло от джоба на варненеца.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

18°C Усеща се 18°C
1018hPa 94% 2% 2m/s 330deg

17°C Усещане 17°C
1020hPa 88% 20% 2m/s 140deg

19°C Усещане 19°C
1018hPa 77% 20% 1m/s 140deg