Обявиха кандидатите за награди “Варна”

Дeтските градини „Дружба“ и „Детски свят“ с награда "Варна" в областта на предучилищното образование

Пет личности и четири колектива са допуснати за награди „Варна“ за ярки постижения в областта на културата за 2023 г. С тайно гласуване седемчленното жури за присъждане на отличието допусна деветте номинации, които не са окончателни. Това съобщиха от пресцентъра на Общински съвет – Варна.

Съгласно общинския Статут, преди да определи крайните си решения, журито обявява кандидатурите за публично обсъждане. До 3 май 2023 г. всички заинтересовани могат да се включат с мнения и становища, адресирани до ПК “Култура и духовно развитие” на Общинския съвет, до журито или до председателя на комисията и журито Мария Тодорова. Писмата се внасят в деловодството на Община Варна.

Окончателните решения на журито ще се вземат с тайно гласуване на 4 май при съобразяване с изразените становища по време на общественото обсъждане и ще се изпратят в комисия “Култура и духовно развитие” за подготвяне на проекти за решения на Общинския съвет. Заседанието ще бъде открито за гражданите.

Номинирани за награда „Варна“ в областта на културата за 2023 г. са следните личности и колективи:

ГОЛЯМА НАГРАДА „ВАРНА”

Живко Дончев – за цялостно творчество и  високи постижения в областта на пластичното и изящното изкуство, за подчертания му принос в естетизацията на Варна, за таланта му да организира фестивала за дигитални изкуства FUTURO и първата изложбена зала  „Аспарухово арт“ в пространството на читалище „Просвета 1927“.

І. ЛИТЕРАТУРА

Няма номинации.

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

Мария Зафиркова  – за мащабната й ретроспективна изложба, представяща живопис, графика, рисунки, инсталации – месец декември 2022 г.

Екипът на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна – за успешно осъществения художествен форум „Изкуството като противодействие“ в контекста на съвременното професионално изкуство   – месец септември и октомври 2022 г.

ІІІ. ТЕАТЪР

Балена Ланджева – за силното актьорско присъствие и завладяващото изпълнение на ролята на Алиса в мюзикъла „Алиса в огледалния свят“ – 2022 г.

Екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна –  за ярката интерпретация на комедията „Клетка за пеперуди“ и убедителното актьорско присъствие на съвременната театрална сцена – 2022 г.

ІV.  МУЗИКА

Няма номинации.

V. ОПЕРА

(изпълнителско изкуство).

Екипът на Държавна опера-Варна – за високите художествени постижения на балетната трупа в новите хореографски редакции на „Копелия“, „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“ и „Жизел“ с успех на три континента – 2022 г.

VІ. ТАНЦ

Няма номинации.

VІІ. КИНО

Екипът на Регионален телевизионен център – Варна (документално кино) – за документалния филм „По стъпките на основателите. Заветът на братя Шкорпил“, посветен на 120 г. от създаването на Варненското археологическо дружество и опазването на културно-историческата памет на Варна – 2022 г.

VІІІ. АРХИТЕКТУРА

Екипът на архитектурно студио „STARH“ – за приноса му в популяризирането на съвременната архитектура на Варна на национално и международно ниво с реализираните през 2022 година сгради: Umani Hotel,  Eos,  Aquahouse Hotel&SPA.

IХ. ЖУРНАЛИСТИКА

Даниела Стойнова – за обществено значимата и ползотворна за варненци и институциите на Варна журналистическа работа чрез авторското радиопредаване “В ефир сте” по БНР-Радио Варна и кореспондентска дейност по програма „Хоризонт“ на БНР.

Румен Сарандев – за професионалната му работа на терен,  отразяваща актуални обществени събития, вкл. бежанската вълна през 2022г в Украйна, и за участието му в колективната изложба на варненските фоторепортери с нерепортажни фотоси Alter Ego („Другото Аз”) в програмата на „Пролетния сезон на изкуствата ” – месец април 2022 г.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

No Content Available

Времето

22°C Усеща се 22°C
1019hPa 56% 20% 7m/s 140deg
23°C Усещане 22°C
1017hPa 49% 40% 5m/s 100deg
24°C Усещане 24°C
1017hPa 43% 20% 3m/s 100deg