Опозицията печели изборите в Турция (ОБЗОР)

https://thesite24.net/opozicziyata-pecheli-izborite-v-turcziya-obzor/

Екрем Имамоглу се очертава като основен съперник на президента Реджеп Ердоган

Вотът бе белязан и от сблъсъци

НРП печели в петте най-големи градове

Турците нанесоха тежък удар на президента Реджеп Ердоган и неговата партия в неделя на общонационални местни избори, попарвайки надеждите му да си върне общините в Истанбул и Анкара, които опозицията спечели през 2019 г., съобщи агенция “Ройтерс”.

При преброени 99,01 на сто от бюлетините основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) събира подкрепата на 37,74 на сто от гласоподавателите, а управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получава подкрепа от 35,49 на сто. На трето място се нарежда Партията на новото благоденствие на Фатих Ербакан (с подкрепа от 6,19 на сто), четвърта е прокюрдската ДЕМ (с 5,67 на сто), а Партията на националистическото действие е пета с 4,98 процента. Избирателната активност е била 78,38 процента.

Сегашният кмет и кандидат за нов мандат на НРП за градоначалник на Истанбул Екрем Имамоглу печели с подкрепата на 51,09 на сто от избирателите – според “Ройтерс” така той се утвърждава като основен опонент на Ердоган. Настоящият кмет на Анкара Мансур Яваш печели с 60,35 процента, а кмет на Измир става Джемил Тугай с 48,9 на сто от гласовете.

Това е най-тежкото поражение за Ердоган и неговата партия (ПСР) в над 20-годишното им управление и може да е сигнал за промяна в политическия пейзаж, коментират анализатори.

Говорейки пред поддръжници в Анкара, Ердоган коментира, че изборите не са край, а по-скоро “повратна точка” и добави, че изборният цикъл, датиращ от миналия май и който изтощи икономиката на Турция, вече е приключил. “Ако сме направили грешка, ще я поправим” през следващите години. Ако ни липсва нещо, ще го допълним”, заяви Ердоган.

Той и ПСР се представиха по-слабо от прогнозите в обществените допитвания заради ускоряващата се инфлация и недоволството на избирателите, а в Истанбул и заради одобрението за Имамоглу извън светската база на НРП. “Тези, които не разбират посланието на страната, в крайна сметка ще загубят”, заяви 53-годишният Имамоглу пред хиляди ликуващи избиратели късно в неделя, някои от които скандираха за оставка на Ердоган.

Вотът бе белязан от сблъсъци, като в Диарбекир и Бурса се стигна до жертви и ранени. А празненствата след победата на опозицията в Денизли бяха помрачени. Под тежестта на ликуващите хора се срути балкона на партийната централа, като има и починал човек.

Превод и редакция: в. Труд

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

18°C Усеща се 17°C
1001hPa 55% 100% 3m/s 230deg

15°C Усещане 14°C
1000hPa 72% 20% 6m/s 110deg

14°C Усещане 14°C
1000hPa 77% 100% 2m/s 110deg