Основен ремонт на Дома за стари хора „Гергана“ подготвя Община Варна

Основен ремонт на Дома за стари хора „Гергана“ подготвя Община Варна

Основен ремонт на Дома за стари хора „Гергана“ подготвя Община Варна. За финансиране на строителните дейности и доставката на оборудване и обзавеждане местната администрация ще разчита на безвъзмездна помощ от Механизма за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Социални дейности и жилищна политика“, на което съветниците дадоха зелена светлина за кандидатстване, предаде СайтЪТ.

Дом „Гергана“ е един от 82-та старчески дома в страната, които ще бъдат реконструирани, за да осигурят по-качествени грижи и по-добри условия за живот на възрастните хора. Бюджетът на мярката е 189,8 млн. лв. От тях 161,5 млн. лв. са осигурени по Механизма за възстановяване и устойчивост, а 28,2 млн. лв. са национално съфинансиране. Минималният размер на безвъзмездно финансиране за един проект е 50 000 лв. Максималният не е определен, но следва да бъде съобразен с необходимостта от ремонт, оборудване и капацитет на сградния фонд на съответния дом. Проектните дейности могат да се предоставят до 24 месеца и трябва да приключат до 31 декември 2025 г., стана ясно на заседанието.

По проектите ще бъдат подкрепени всякакви строителни дейности, включително ново строителство – изграждане, както и пристрояване, реконструиране и преструктуриране на пространства. Предвидени са също дейности за подобряване достъпа за хора с увреждания, както и мерки за енергийна ефективност. Допустимо е и инсталиране върху сградата или близост до нея на фотоволтаична инсталация с мощност 30kW. Съобразно обема на сградата е възможно да се монтира инсталация с по-висока мощност с оглед обезпечаването на собствените нужди от енергопотребление.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

23°C Усеща се 23°C
1011hPa 64% 98% 3m/s 120deg

25°C Усещане 24°C
1012hPa 38% 2% 3m/s 290deg

27°C Усещане 26°C
1010hPa 28% 0% 4m/s 120deg