Основният ремонт на Аспаруховия мост започва през 2025 г.

Основният ремонт на Аспаруховия мост започва през 2025 г.

Основният ремонт на Аспаруховия мост започва през 2025 г. През 2024 г. ще се проектира, така че да отговаря на съвременните противоземетръсни стандарти. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев, научи TheSite24. Той посочи, че вторият Аспарухов мост е част от трасето на АМ Черно море. По него ще се работи като първи етап от строителството на магистралата.

Предстои съвместна среща с АПИ за сключване на споразумението на Община Варна за основния ремонт на Аспаруховия мост и осигуряването на средствата.

Стартирането на дейностите по основния ремонт на Аспаруховият мост във Варна е една от двете най-значими задачи, които са планирани за изпълнение през настоящата 2024 година, заяви министър Цеков на брифинг, след срещата, в който участие взеха и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Ясен Йорданов, както и изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД инж. Лозко Лозев.

При областния управител проф. Андрияна Андреева заедно с народни представители от региона се обсъдиха предстоящото проектиране, ремонтът и укрепването на моста. Финансирането е по линия на АПИ, но в проекта се залагат и дейностите, които са задължение на общината – парапети, тротоари, спирки на градския транспорт, велоалея, осветление и др. Министърът  подчерта, че текущите ремонти за поддържане на настилката на моста ще бъдат извършени планово през настоящата година, а за проектирането му и за основния ремонт догодина ще бъде сключено споразумение между МРРБ и Община Варна. То ще е за конструктивно укрепване на колоните на Аспаруховия мост, тъй като съоръжението не отговаря на съвременните изисквания за земетръс. От АПИ бяха категорични, че ремонтите ще се извършват поетапно, без да се затваря движението по моста.

По отношение на Втория Аспарухов мост министър Цеков заяви, че е предвиден като първа фаза на планираното строителството на Автомагистрала „Черно море“ и по–далечния обходен път на Варна в направление Белослав. Той посочи още, че се възобновява строителството на забавените две години недовършени лотове на АМ „Хемус“. Дейностите ще бъдат извършвани планово в подходящи времеви интервали, стана ясно още.

Предвидени са основни ремонти  на 80 км пътни участъци от Дюлински и Айтоски проходи, които са в напреднал етап, уточни председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Ясен Йорданов.

Стартирането на два нови проекта за скоростни пътища в региона също е приоритетите през настоящата година, подчерта министър Цеков. Едната скоростна отсечка ще свърже Варна и Дуранкулак, а другата е от Морската столица през Добрич към Силистра. Планирано е първо да бъде възложено разработването на проект с инженерно-геоложки проучвания. Финансирането на проектите ще бъде осигурено от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Предвидено е да бъдат инвестирани над 130 милиона лева във ВиК-сектора във Варненска област до края на 2026 г., заяви на срещата изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД инж. Лозко Лозев. Инвестирането на средства ще стане на две фази, в това число и средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Министър Цеков обеща да се инициира обследване и проучване на свлачищата във Варненски регион с цел да се предприемат адекватни мерки и да се пристъпи към изготвяне на мащабен план за брегоукрепване. Министърът обяви още, че над 500 милиона лева ще бъдат инвестирани в област Варна през следващите години.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

7°C Усеща се 5°C
1014hPa 87% 0% 3m/s 90deg

6°C Усещане 4°C
1017hPa 77% 78% 3m/s 90deg

0°C Усещане -3°C
1015hPa 100% 20% 3m/s 290deg