Оставиха в ареста мъж, отвлякъл и заплашил с убийство жената, с която жиеел на семейния начала

Задържане под стража за мъж, обвинен в отвличане и заплахи спрямо съжителката си

Апелативен съд – Варна потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо мъж, обвинен че на 31 май е отвлякъл жената, с която съжителства и е отправил закани с убийство, като деянието е извършено в условията на домашно насилие. Въззивният съд трябваше да провери законосъобразността и обосноваността на определение на Окръжен съд – Варна, по силата на което Николай А. е бил задържан под стража.

От материалите по делото е видно, че жената е подавала сигнали за осъществени срещу нея посегателства. Наказателни производства не са образувани, защото тя е оттегляла жалбите си. Спрямо мъжа са били издавани ограничителни заповеди по Закона за закрила от домашно насилие, твърди прокуратурата.

Адвокатът на Николай заяви, че той не е осъждан, а деянието, за което е привлечен, подлежи на доказване. Няма опасност да извърши престъпление или да се укрие при по-лека мярка. Мъжът има дете с пострадалата и именно той се грижи за финансовата му издръжка, посочи защитата.

Представителят на Апелативната прокуратура счита, че основният риск е обвиняемият да извърши престъпление спрямо пострадалата. Тя е подавала 11 жалби срещу него. Николай А. има три криминални регистрации.

Въззивният съдебен състав прецени, че правилно първата инстанция е констатирала наличието на двете законови предпоставки за определяне на най-тежката мярка за неотклонение. И двете престъпления, в които е обвинен мъжът, се ползват с достатъчно данни за авторството. Те са със завишена обществена опасност.

Гласните доказателства показват висока интензивност на деятелността, включително при намесата на полицейски служители. От автомобила на обвиняемия са иззети три вида оръжия. Липсата на предходна съдимост не опровергава опасността от извършване на престъпление, защото има данни за неправомерни действия по отношения на жената в предишни години. Освен от престъпление, реална е опасността и от укриване. Обвиняемият е продал жилището си, не живее със съжителката си и не е ясно къде е пребивавал до задържането си.

Всички тези данни са достатъчни, за да обосноват извода, че взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ е правилна и законосъобразна.

Съдебният акт, с който Варненският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд, не подлежи на обжалване.

Снимката е илюстративна

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

33°C Усеща се 34°C
1010hPa 40% 20% 7m/s 120deg

34°C Усещане 33°C
1009hPa 29% 0% 2m/s 0deg

35°C Усещане 35°C
1009hPa 31% 20% 5m/s 0deg