„Острието“ на НАТО в битка с дървеници, плъхове u бездомни кучета… в Румъния

София/Букурещ.

Анализ на БТА

Френският батальон „Spearhead“ (в превод „острие“) от Силите на НАТО за бързо реагиране е в основата на Бойната група за колективна отбрана, разположена на територията на Румъния.

Заради войната на Русия срещу Украйна, през март лидерите от НАТО решиха да подсилят Източния си фланг с четири батальонни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария по примера на четирите бойни групи, които бяха изпратени в Полша, Литва, Латвия и Естония, след като Русия анексира Крим.

Около френските военни в Румъния обаче през последните няколко дни се разрази скандал, който стигна дори до парламента в Париж. Френски войници се оплакаха от мизерните условия в центъра за подготовка в Чинку (окръг Брашов), където е разположена Бойната група. Военните разказаха пред френския разследващ уебсайт Медиапарт (Mediapart) за недостатъчния брой тоалетни, мръсотията, лошата храна и недостатъчното отопление в палатките, съобщиха и румънските медии. 

Във Франция разказите на войниците предизвикаха бурна реакция, а депутати от радикалната лява партия “Непокорна Франция” (La France Insoumise) поискаха въпросът да бъде обсъден в Националното събрание. В Румъния публикациите във френските медии предизвикаха разяснения и уточнения какви са условията в центъра в Чинку и кой носи отговорност за тях.

“Мизерия с дървеници, плъхове и бездомни кучета”

Министърът на въоръжените сили на Франция Себастиен Льокорню посети базата в Чинку на 3 ноември и заедно с румънския си колега Анджел Тълвар откриха официално седалището на Бойната група за колективна отбрана (Collective Defence Battle Group). Франция е поела ролята на рамкова държава на Бойната група, в която на ротационен принцип участват още войници от Белгия и Нидерландия.

Според публикации във френски медии зад красивите снимки около официалното откриване се крие една друга реалност – ежедневието на 700-те френски военни в Чинку не е никак славно: храната е недостатъчна, жилищните помещения са нехигиенични, а в помещенията е студено, разказват френски медии. Те цитират мнението на мнозина от войниците, че условията на живот в Чинку са недостойни.

Според информация на френския разследващ сайт Медиапарт на френските войници е било наредено да не присъстват на посещението на министъра, с изключение на някои от тях, които са били избрани, съобщи в Туитър журналистката от сайта Жюстин Брабан. „Нищо да не опетни имиджа на министъра“, коментира тя, цитирана и в румънски медии.

Брабан посочи, че френските войници са недоволни от недостатъчния брой тоалетни, от сглобяемите сгради, които са изпратени мръсни от мисия в Мали, и от боклука, който не се събира. Войници разказват, че в Чинку е „мизерия с дървеници, плъхове и бездомни кучета”.

Храната за войниците била толкова лоша, че семействата им я допълвали с пратки, изпращани за тяхна сметка. Самият лагер бил много мръсен, а поради липса на място голяма част от храната се съхранявала навън на земята, привличайки мишки и бездомни кучета. 

Военнослужещите със сигурност са свикнали, и са обучени, да работят в елементарни условия, но тези условия по принцип са запазени за бойното поле и за извънредни ситуации, а не за живота във военна база в европейска държава, отбелязва Медиапарт.

Около 450 френски войници са настанени в контейнери, а останалите около 250 военни живеят в колективни палатки. Всяка палатка е оборудвана с електричество и отопление с печка на масло, посочва френският генерален щаб. Войниците казват, че палатките невинаги се отопляват добре поради нередовно снабдяване с гориво. Това е проблем, като се има предвид, че средната температура в Чинку през ноември е минус 2°C, но може да падне до минус 19°C.

„Казармени“ или „селски“ условия

В отговор на искане за информация, изпратено до френския генерален щаб, институцията е отговорила, че е нормално в началото на операцията да има “селски” условия, и е уверила, че те са се подобрили и ще продължат да се подобряват, съобщават румънските медии.

В реакция на този отговор във френските медии се коментира, че Румъния все пак не е във война, в страната няма сериозни логистични ограничения, а от разполагането на френските военни вече са минали осем месеца.

Щабът на френската армия признава, че в Чинку е имало проблеми с електрозахранването, водоснабдяването, храненето, хигиената, съобщи румънската частна телевизия Диджи 24, като цитира френския сайт Медиапарт.

Военната база в Чинку е с площ от 20 хил. кв. м. Лагерът се намира на няколкостотин метра от полигона Чинку, където войските на НАТО се обучават на площ от 107 квадратни километра. Това е вторият по големина полигон в Румъния след Смърдан в окръг Галац. 

„Отговорността е на френската страна“

В Румъния министерството на националната отбрана заяви, че отговорностите за лагеруването, изхранването на войските и предоставянето на свързаните с това услуги в района на Чинку са изцяло поети от френската страна.

Френското посолство в Букурещ информира, че френски военни не са подали официално оплакване за условията на живот в базата в Чинку, съобщи Аджерпрес. Представители на дипломатическата мисия в Букурещ припомниха, че решението за разполагане на френските войски е било взето много бързо. Съобщението на президента Еманюел Макрон беше направено на 25 февруари, а на 28 февруари, четири дни след руското нахлуване в Украйна, Франция разположи батальона “Spearhead” от Силите за бързо реагиране на НАТО, припомнят от посолството.

Първоначално батальонът с численост 500 души бе разположен в базата “Михаил Когълничану” край Констанца. Скоро след това базата в Чинку се наложи като решение, което дава най-добри гаранции за поддържане на дългосрочно военно присъствие на НАТО, отбеляза посолството и уточни, че инженерният отряд е започнал работа по развитието на базата в Чинку на 2 май, така че до края на годината тя да може да побере между 800 и 1000 войници. Изграждането на нови съоръжения и инфраструктура на НАТО в базата продължава и е пред завършване, посочват от дипломатическата мисия. От посолството потвърждават, че Франция е поела отговорността за лагера, храната за войниците и други услуги в базата в Чинку в съответствие със съюзническите процедури, а Румъния, като страна домакин, е предоставила всички елементи, поискани от френската страна. 

Според информация на румънската медия Обсерваторнюз французите изграждат лагера си сами, а разходите са възлезли на 5 милиона евро. 

Президент в палатка

По-рано тази година президентът на Франция Еманюел Макрон посети френските военни, когато бяха разположени в базата край Констанца. Тогава Макрон предпочете да спи в палатка в базата вместо на хотел. Президентът вечеря заедно с френските и белгийските военни, като в менюто бяха включени ястия от автентичната румънска кухня. На следващата сутрин френският президент направи джогинг, а след това закуси с военните, съобщи телевизия TV5 Monde.

Обръщайки се към френските военни, Макрон заяви: „(…) вие бяхте изпратени за рекордно кратко време тук, в Румъния, на мисия, която има смисъл. Вие олицетворявате европейската солидарност и сигурност. Народът е благодарен за вашия ангажимент и този на семействата ви”. Думите му, публикувани в Туитър, бяха цитирани в румънски медии.

Френски военен от базата в Чинку вижда друга картина: “Не съм в страна, в която се води война, дори не съм в операция, а в оперативна мисия за възпиране. Нашата армия трябва да бъде “страшна”. Тук не плашим никого, а просто го караме да ни съжалява. Няма нищо славно във френската армия, когато я видиш в Чинку – с крака в калта и празни кореми как се опитва да сплаши Русия с дефектно оборудване, с камиони, затънали в лайна, и с танкове, които едва преминават през карпатските проходи”. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

11°C Усеща се 10°C
1017hPa 76% 29% 4m/s 110deg

15°C Усещане 14°C
1017hPa 45% 100% 3m/s 90deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 44% 78% 1m/s 0deg