От Камарата на архитектите настояват за по-тясно сътрудничество с Община Варна относно визията на града

След поисканата оставка на главния архитект на Варна Виктор Бузев, от Регионалната колегия на Камара на архитектите в България изпратиха писмо до кмета на морската столица, в което се настоява Община Варна да работи в по-тясно партньорство с браншовата организация. СайтЪТ публикува писмото без редакторска намеса:

“Уважаеми г-н Портних,

Обръщаме се към Вас с напомняне за нашето желание да проведем обещаната среща по темата за забавените административни преписки, свързани с Подробни устройствени планове, както и да обсъдим нуждата от сериозна промяна и оптимизация в работата на администрацията в дирекция АГУП и районните кметства. Считаме, че много от проблемите надхвърлят конкретната личност на главния архитект и неговите правомощия. Те са структурни и организационни, поради което изискват дълбоки реформи и намеса от Ваша страна.

В контекста на последните медийни публикации от 19.04.2023 г. за поисканата оставка на главния архитект на Община Варна, бихме искали да заявим ясната ни позиция, че очакваме сериозна инициатива от Ваша страна за по-тясно сътрудничество с КАБ РК – Варна, за решаването на проблемите свързани с устройственото планиране и визията на града ни. В тази връзка бихме желали да ни запознаете с повече детайли относно поисканата от Вас оставка, във връзка със ЗКАИИП*. КАБ РК-Варна е заявявала винаги своята готовност за  диалог като единствена алтернатива за експертно, демократично и устойчиво управление на процесите на планиране на града. Настояваме при следващи конкурси за поста Главен архитект, КАБ РК- Варна да бъде по-широко представена, като гарант за прозрачен избор на качествен специалист с дългосрочна и социална визия за бъдещето на гр. Варна, който да получи подкрепата на обществото, администрацията и архитектурната гилдия.

ЗКАИНП – Камарата на архитектите представлява своите членове и защитава професионалните им права и интереси в съответствие с интересите на обществото, следи за изпълнението на професионалните задължения на своите членове и налага наказанията, предвидени в този закон, спомага за разрешаване на спорове между техни членове и между членовете им и трети лица. Камарата на архитектите осъществява дейността си на територията на страната посредством регионални колегии.

С уважение: арх. Марин Велчев – Председател на КАБ РК-Варна”

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 19°C
1018hPa 88% 2% 1m/s 0deg

19°C Усещане 19°C
1020hPa 77% 0% 2m/s 150deg

20°C Усещане 20°C
1019hPa 77% 0% 1m/s 250deg