Отиде си царицата на адреналина, жената-птица Пенка Балева

Варна загуби невероятната Пенка Балева, известна като жената-птица и царицата на адреналина, научи СайтЪТ. Няма яснота кога точно е починала уникалната дама. За загубата съобщи в профила си журналистът Ели Маринова, която написа:

“ОТИДЕ СИ жената – птица Пенка Балева. Тихомълком. Без шум. Но с ясната следа от своя полет и светъл път. България я помни като възрастната дама, която скачаше с бънджи и парашути от най-опасните места по света. Често сядахме над чашка кафе. Тя обичаше да общува с малък кръг приятели, предимно млади хора.

Тези няколко изречения от наше интервю още отекват в мен: „Как съм се усмихвала когато съм виждала възрастни хора, хванати за ръка?! Казвах си – е, голяма работа. То има време. Да, ама няма. Няма време. Ходете, радвайте се на живота. Обличайте си новите дрехи!… Близнак съм, да. Моята зодия е на дипломацията. Дразня се като ми кажат – а, вашата зодия е двулична. Двама сте. Моля? Ние сме толкова светли! Аз съм въздух. Обичам въздуха. Това е моята среда. Да знаеш колко обичам да летя!… Аз винаги съм мечтала за неща, които знам, че мога да постигна. Не мечтая за непостижими цели. Имам скокове от 10-тте най-страшни места. И да не отида в Хонг Конг, аз съм скочила навсякъде другаде, където пожелах. Но да ти кажа право, не спирам да мечтая. Ще спра когато си затворя очите.“

Е, затвори ги, Пепи Балева (знам колко се дразнеше, когато някой ти казваше „баба/леля Пенка“). Лети из необятните небеса, птицо бяла. Мир на душата ти светла!”, написа Ели Маринова.

Екипът на СайтЪТ изразява своите най-искрени съболезнования на близките на Пенка Балева.

Ако трудно летим с крила, нека продължим със сърцето и душата си!” Това е едно от любимите пожелания на царицата на адреналина – Пенка Балева, споделено за Труд по повод нейният 85 -годишен рожден ден. С актив от десетки скокове с бънджи и парашут. Всичките е осъществила след 67 г., което я прави достойна за Гинес. Споделяме част от репортажа на журналиста Даниела Фархи:

Пенка Балева, която всички наричат гальовно Пепи, не спира да мечтае.

“Ще се изстрелям като ракета и ще ме освободят на земята. Това ще е моето приземяване. После ще се радвам на полетите на другите, защото умея да се наслаждавам на постиженията на всеки”, казва почетната членка на клуб “Адреналин”.

Летяла е с парашут, с балон, с делтапланер, но бънджито е нейната страст. Описва го като любовта, в която изгаряш и се успокояваш.

Признава си, че от дете е мечтаела да лети. Вероятно, затова като съвсем малка скочила от втория етаж на семейния дом в Дряново и оцеляла по чудо.

Животът обаче я завъртял в друга посока. Завършила акушерство, омъжила се за най-красивия морски офицер във Варна, родила двама синове. Мечтаела да има момиченце и когато на бял свят преди 18 г. дошла внучката й Юлия, старият блян по летенето се възродил.

“Когато внучката ми стана на 8 месеца, на 2 август 2002 г. скочих за първи път с бънджи от 52-метровия Аспарухов мост, за да покажа, че една жена освен дама и майка, трябва да бъде смела и с висок дух”, припомня си Балева.

Въпреки че от клуб “Адреналин” са казали, че пенсионери не могат да скачат, младоликата Пепи успяла да заблуди всички, а организаторите видели възрастта й чак вечерта, когато подреждали декларациите на смелчаците. “Много ми хареса. Сигурно съм оперирана от чувството за страх – вълнувам се, докато се кача на парапета, а след това има само неземна наслада и еуфория, сякаш съм изхвърлила всичко негативно от себе си”, споделя небесната кралица.

Само месец след дебюта си тя скача от 120-метровия мост на Витиня. Тези два полета организира тайно от близките си. След първия я адмирира само малкият й син Йосиф, но след завръщането й вторият й съпругът Стефан й поднася на жп гарата букет от любимите бели цветя, целува я и казва: “Пепи, благодаря ти, че си здрава”.

“И до днес човекът до мен е той. Може да трепери, но ме подкрепя, за което много съм му благодарна”, изповядва храбрата дама през 2020 година.

Тя е категорична, че последните 18 г. от живота є са били най-хубави и осмислени. Не приема обаче да я наричат мъжко момиче, а отвръща с думите на майка Тереза: “Аз не мога да правя големи неща, а само малки, но с голяма любов”.

Друг неин кумир е гениалният самоук майстор Кольо Фичето – заради доблестта му и дадената дума. И нейната тежи като камък – ако обещае нещо, го спазва.

Винаги скача облечена в бяло, по обяд и посвещава полетите си на кауза или на скъп за нея човек. През 2007 г. при минус 2 градуса скача от Аспаруховия мост за “Рекордите на България”, а година по-късно поставя друг рекорд – тандемен парашутен полет от 5000 м в Монтана.

На 75 г., месеци след прекаран инфаркт и операция с 3 байпаса, Пепи отново скача с парашут от 3000 м – по 1000 м за всеки байпас. А за 80-ия си юбилей поставя световен рекорд с бънджи скок от 192-метровия мост в Инсбрук, Австрия, който посвещава на България, Варна и Дряново.

“Тогава австрийските медии ме нарекоха некоронованата кралица на Тирол. Наистина се чувствах кралица”, разказва пред Даниела Фархи Пенка Балева.

Помощ за осъществяването на този полет й оказва неин съученик, с когото като малка разделила закуската си в междучасието.

“След като ме откри след много години, той призна, че съм му дала най-вкусния залък. Когато дадеш, доброто винаги се връща”, убедена е Пенка. Затова, въпреки малката си пенсия, тя често събира пари и ги дарява. Назаем не дава, защото знае колко трудно се връщат. Убедена е, че има космическа сила, която ръководи всичко – понякога я наказва, друг път я подкрепя.
Има множество награди, но смята, че най-големите й признания са три.

Първото е любовта на хората от село Крамолин, където започва трудовия си стаж като акушерка. “Наричаха ме “Нашата Пепи” и макар че бях хлапе с две дебели плитки, ме чувстваха много близка. От този период съм записала в бележниците си: Аз не вървях, а летях! Аз не говорех, а пеех!”, припомня си Балева. Втората й голяма награда, е смайващият полет от моста в Инсбрук, а третата – че скача с внуците на бебетата, за чието раждане е помагала преди 66-67 години.

Почитателка на поезията и театъра

“Мога да чета с часове, любимият ми поет е Димчо Дебелянов”, казва Пепи. Тя няма интернет и мрази чуждиците. На младини нейна страст е била леката атлетика. Когато дошла във Варна, спечелила градския крос. Признава, че дълги години е била страстен шофьор, но и че е правила много нарушения – най-вече заради превишена скорост.

Ето и споделеното за Пенка Балева във в. “Труд”

Тя е от рода на хвърчащите хора

В моето съзнание тя е птица, не само защото цял живот фактически лети – от мостове, от самолети, насън и наяве, а защото преди всичко в душата си е “от рода на хвърчащите хора”! Нейните полети обикновено са посветени – на събития, на годишнини, на личности. Летяла е и за поетите-гости на международния фестивал “Славянска прегръдка”. Човекът може и да има възраст, но крилатите души – не! Възхищавам и се и я обичам!

Елка Няголова,поетеса

Заразява всички със силния си дух

Пепи Балева е талисманът на нашия клуб. Тя е лъчезарен човек. Когато дойде да скача за първи път, никой не можа да повярва, че е на 67 години. Приличаше на 45-годишна, емоционална и позитивно настроена жена.

Росен Касабов, председател на клуб “Адреналин”

Животът й е полет над бездната

Животът е полет над бездната, над делника, над злобата. Самата аз се страхувам от височини и не бих скочила доброволно. Никога, нито веднъж. Затова стискам ръката – за смелостта да свали оковите на страховете си и за свободата да полети! Обикновено посвещава полетите си на Дряново, на Варна за празника на града Успение Богородично, или на добри приятели.

Мирослава Иванова,тв журналист

Поклон пред светлата й памет!

Заглавна снимка – в. Труд

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

No Content Available

Времето

6°C Усеща се 3°C
1019hPa 71% 75% 4m/s 290deg
4°C Усещане -2°C
1022hPa 35% 20% 11m/s 280deg
7°C Усещане 2°C
1022hPa 29% 20% 12m/s 280deg