Полша е подготвила транзитни коридори за украинско зърно, но няма да премахне забраната за внос

Полша е подготвила транзитни коридори за украинско зърно, но няма да премахне забраната за внос

“Полша е подготвила транзитни коридори за износ на украинско зърно за страни, които се нуждаят от него”. Това е съобщил полският президент Анджей Дуда в полската телевизия TVP1 и по-късно е публикувал откъс от изказването си в социалната мрежа Х

“Благодарение на работата на нашите фермери ние не се нуждаем от зърно от Украйна. Не ни трябва зърно от Украйна. Техните отлични реколти по време на войната достигат много малко до страните, които действително се нуждаят от тях. В Полша са подготвени транзитни коридори, благодарение на които украинското зърно може да премине през Полша и да бъде изнесено навсякъде, където е необходимо. Ние се опитваме да помогнем на Украйна и онези страни, които се нуждаят от тази помощ”,е заявил полският президент . 

Анджей Дуда смята за правилно решение да остави забраната за продажба на зърно от Украйна в Полша. В същото време той е подчертал, че е необходимо да се направи всичко, така че транзитът на украинско зърно да бъде възможно най-голям.

Полша реши да удължи забраната за внос на зърно от Украйна, разклащайки отношенията си с Киев, на който е един от най-верните съюзници, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година.

На 23 септември президентът на Украйна Володимир Зеленски посети Полша за кратко. Той награди двама полски доброволци с украински държавни награди по време на престоя си, но според официалната информация не се е срещал с официални лица, тъй като отношенията между двете страни са обтегнати заради вноса на зърно.

Превод и редакция: Агенция “Фокус”

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

8°C Усеща се 5°C
1018hPa 87% 20% 6m/s 280deg

2°C Усещане -4°C
1021hPa 79% 100% 8m/s 280deg

8°C Усещане 4°C
1017hPa 87% 100% 9m/s 310deg