Предлагат всяко заседание на Общинския съвет във Варна да започва с изслушване на химна на Република България и Европейския химн

Предлагат сесиите на Общинския съвет във Варна да започват с изпълнение на Националния и Европейския химн

Европейският химн „Ода на радостта“ е израз на обединение, каквото трябва да има и в настоящия Съвет, категорични са от ПП-ДБ

Групата на общинските съветници от Коалиция “Продължава промяната – Демократична България” в Общинския съвет във Варна предлагат Националния и Европейския химн да звучат преди началото на сесиите на местния парламент, научи TheSite24.

Предложението е публикувано днес като Заинтересованите лица могат да отправят своите възражения, както и да дават мнения и становища относно проект на нормативен акт в 30-дневен срок, считано от датата на публикуването на проекта.

Ето какво гласи и предложението на общинските съветници от ПП – ДБ:

Емблематичната песен „Мила Родино“ е обявена за национален химн на България на 8 септември 1964 г. Основа на музиката и текста е песента „Горда Стара планина“, написана от Цветан Радославов през 1885 г. Той я композира по пътя на бойното поле по време на Сръбско-Българската война. Текстът е променян многократно като за последен път през 1990 г.

След приемането на първата демократична Конституция на страната ни, „Мила Родино“ е отново утвърдена като национален химн на Република България.

Химнът на Европа „Ода на радостта“ изразява идеалистичната представа на Шилер за братство между всички хора – представа, която Бетовен споделя.

Европейският химн няма за цел да замени националните химни на държавите от ЕС, а по-скоро да възхвалява ценностите, които те споделят. Химнът се изпълнява на официални церемонии с участието на Европейския съюз и по принцип на всякакви прояви от европейски характер.

Общинският съвет като орган на местното самоуправление в дадена община, ролята на която е, да гарантира благосъстоянието на жителите в даденото населено място.

По силата на своя характер, състав и компетентност общинския съвет према решения, утвърждава правилници, наредби и инструкции. Всички ние положихме- клетва като общински съветници и се заклехме в името на Република България, която е част от Европейския съюз. Затова считаме, че заседанията на Общински съвет трябва да започват с изслушване на химна на Република България и Европейския химн, като даваме пример за преклонение пред символите на страната ни и Съюза.

Затова от групата на коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ предлагаме на Вашето внимание допълнение на Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет- Варна със следното съдържание:

Всяко заседание на Общински съвет да започва с изслушване на химна на Република България и Европейския химн.

МОТИВИ към проекта за допълнение на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет -Варна.

Причините налагащи приемането на предлагания проект са следните:

  1. Националният химн „Мила Родино“ е музикално произведение, символизиращо нашата българска нация. Текстът и мелодията служат за изразяване на любов към България. Заседанията на Общински съвет се провеждатведнъж месечно и като отговорна институция сме длъжни да изразим уважение към нацията ни и съгражданите си.
  2. Европейският химн „Ода на радостта“ е израз на обединение, каквото трябва да има и в настоящия Съвет.
  3. Несъвършенства и пропуски в действащия правилник

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

27°C Усеща се 29°C
1008hPa 72% 32% 2m/s 140deg

23°C Усещане 23°C
1009hPa 65% 75% 4m/s 350deg

29°C Усещане 29°C
1008hPa 42% 100% 4m/s 360deg