Представители на Европейския форум за възстановително правосъдие гостуваха на Окръжен съд – Варна

Представители на Европейския форум за възстановително правосъдие гостуваха на Окръжен съд – Варна

Представители на Европейския форум за възстановително правосъдие (EFRJ) Балинт Юхаз от Унгария и Елена Евстатиева гостуваха на Варненския окръжен съд. Посещението им е свързано с подготовката на Лятна академия за възстановително правосъдие, която ще се проведе тази година във Варна. Координатор на посещението и събитието в морския град е наказателният съдия Росица Тончева от Апелативен съд – Варна. Представителите на форума се срещнаха с ръководителя на Наказателно отделение на Варненския апелативен съд – Янко Янков и председателя на Окръжен съд – Варна – Марин Маринов.

Балинт Юхаз обясни, че Европейският форум за възстановително правосъдие е международна организация, която свързва практици, учени и политици в цяла Европа и извън нея, активни в областта на възстановителното правосъдие. Освен конференции и подкрепа на местни организации, работещи по темата, EFRJ организира и обучения, като една от формите е т.нар. „лятно училище“. Всяка година то се провежда в различна държава, а през 2023 г. изборът се е спрял на Варна.

Представителите на EFRJ проявиха интерес към работата на Центъра за медиация към съдебния район на Окръжен съд – Варна и към специализираните състави за разглеждане на дела с участието на деца, които са единствени у нас. Впечатление предизвикаха и образователните проекти, по които съдът работи с деца и студенти.

По време на своя престой във Варна, представителите на Европейския форум за възстановително правосъдие ще посетят и Затвора- Варна, с който се очаква да си партнират по време на летния форум.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

5°C Усеща се 4°C
1013hPa 95% 20% 2m/s 60deg
4°C Усещане 3°C
1014hPa 87% 11% 2m/s 70deg
8°C Усещане 6°C
1013hPa 71% 20% 3m/s 290deg