Премиерът акад. Денков: Превенцията на нелегалната миграция е приоритет за България

България винаги е поставяла акцент върху превенцията на незаконната миграция. Ето защо страната ни приветства всички иновативни решения на Европейския съюз (ЕС) в тази посока. С това основно послание премиерът акад. Николай Денков се включи във видеоконферентен разговор с още 12 министър-председатели на държави-членки на ЕС по въпросите на миграцията. Целта на срещата беше участниците да координират позициите си по тази тема преди заседанието на Европейския съвет на 29-30 юни т.г.

Акад. Денков подчерта готовността на България да подкрепи всички предложения, които ефективно биха облекчили задачата на страните на първа линия, каквато е и нашата страна. „Трябва да действаме проактивно и да гарантираме, че държавите-членки, изложени на риск от миграционен натиск, ще получат навременна подкрепа, съответстваща на техните потребности“, заяви българският премиер.

Той припомни, че през март т.г. е започнало изпълнението на съвместен пилотен проект на България и ЕС, който има за цел да подобри граничния контрол и да предотврати незаконните преминавания на външната граница на Съюза на българска територия.

Желанието на всички участници в срещата е да намерят устойчиви решения за управление на миграцията на ниво ЕС. На предстоящото заседание на Европейския съвет те ще подчертаят необходимостта от ясно структуриран подход по темата както в организационен, така и във финансов аспект.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

7°C Усеща се 5°C
1014hPa 87% 0% 3m/s 90deg

1°C Усещане -3°C
1014hPa 86% 78% 3m/s 90deg

0°C Усещане -3°C
1015hPa 100% 59% 3m/s 290deg