Президентът: Ако партиите на войната спечелят изборите и съставят правителство,  нека поемат отговорност за решението Българската армия да предаде въоръжение на Украйна

Президентът Румен Радев наложи вето върху възстановяването на правомощията на пленума на ВСС и на главния прокурор

Четиридесет и осмото  Народно събрание е парламентът, който се саморазпусна от страх да формира правителство и да поеме отговорност за управлението на страната в труден момент, заяви Румен Радев пред журналисти

Ако партиите на войната спечелят изборите и съставят правителство, тогава нека поемат отговорност за решението Българската армия да предаде въоръжение на Украйна. Бивши народни представители, които не разбират абсолютно нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процеси на ескалация, които изобщо не могат да контролират. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в село Устина, където е по случай Деня на лозаря и св. Трифон Зарезан.

Президентът посочи, че служебното правителство е изпълнило решението на 48-ото Народно събрание за военна помощ за Украйна и припомни, че в него ясно е записано, че последваща помощ трябва да бъде съобразена с българските възможности.

„Огромният разрушителен потенциал на този конфликт, неговата ескалация, влошаването на сигурността в нашия регион изисква служебното правителство да отговаря преди всичко за чл. 9 от Конституцията на България – да гарантира сигурността и териториалната цялост на страната“, каза още президентът. Това означава не да отслабваме нашия отбранителен потенциал, а неговото съхраняване и развитие, подчерта той. Президентът подчерта, че категорично е против изпращането на въоръжение от резервите на Българската армия в зоната на военните действия в Украйна. “Продължавам да смятам, че този конфликт няма военно решение и мирът може да бъде постигнат само с незабавно прекратяване на огъня и диалог“, каза още държавният глава.

„Четиридесет и осмото  Народно събрание е парламентът, който се саморазпусна от страх да формира правителство и да поеме отговорност за управлението на страната в труден момент“, заяви още държавният глава. Той допълни във връзка с призивите на политически сили за импийчмънт, че не бива да се забравя, че бивши народни представители, които непрекъснато повтарят, че изразяват волята на българския народ, напълно са се разминали с очакванията и надеждите на българите.

Приоритетна задача пред следващия парламент е приемането на ефективна правосъдната реформа, подчерта Румен Радев и добави, че подготвените от служебния кабинет закони трябва да бъдат разгледани по възможно най-бърз начин.

Запитан за наложените санкции на български граждани и фирми от САЩ и Великобритания Румен Радев посочи, че това е силен политически сигнал. “България е суверенна държава и никой отвън не може да ни поставя искания“, каза още президентът и подчерта, че съвременната корупция не признава граници и нейното ефективно противодействие изисква общи усилия. По думите на президента най-доброто средство повече български граждани да не попадат в списъка „Магнитски“ е следващият парламент да се ангажира с реформата в правосъдието и с реална борба с корупцията.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 6°C
1014hPa 100% 10% 1m/s 0deg

8°C Усещане 6°C
1013hPa 66% 54% 4m/s 70deg

4°C Усещане 3°C
1014hPa 87% 40% 2m/s 260deg