Проф. Христо Пимпирев: Въпреки “хейта” – корабът  НИК 421 изпълни отлично мисията си до Антарктида (ВИДЕО)

Проф. Христо Пимпирев: Въпреки "хейта" - корабът  НИК 421 изпълни отлично мисията си до Антарктида (ВИДЕО)

Експедицията на кораба “Св. Св. Кирил и Методий” премина повече от отлично. Това заяви проф. Христо Пимпирев, ръководител на ежегодните национални научни експедиции до Антарктида, предаде СайтЪТ. Той посочи, че корабът е бил изпратен на 27 декември 2022 г. с много хейтърство и недоверие.

“Имаше коментари, че корабът едва ли не ще се върне от средата на пътя, а това не се случи. Този кораб, с изцяло български екипаж стигна до Антарктида. Прекоси най-бурните води на Атлантическия океан, премина през пролива “Дрейк” и се върна невредим с преизпълнени задачи. Доказахме, че сме морска нация! От 30 години нямахме кораб под български флаг, който да плава в Световния океан”, коментира още Пимпирев.

Видео СайтЪТ

Според него най-важно е, че са извършени първите родни научни изследвания в Южния океан, тъй като до сега полярниците са имали възможност да събират данни само на сушата. Сега влизаме в състава на европейската научно-изследователска флота и все повече ще задълбочаваме изследванията си на Южния океан, включително с международни проекти, допълни Пимпирев.

Той каза още, че след акостирането на кораба, учените ще вземат образците, събрани при експедицията и започват да ги изследват. По думите му най-вероятно ще има и съвсем нови за науката открития, тъй като Антарктида е една от най-малко проучените територии на Земята, това направо е друга планета. 

“След церемонията, аз и моите колеги нямаме търпение да нахълтаме на кораба, за да си вземем образците и да ги изследване. На хейтърите ще кажа – да замълчат и повече да не се обаждат”, каза в заключение проф. Пимпирев.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

17°C Усеща се 17°C
1015hPa 88% 80% 2m/s 360deg
18°C Усещане 18°C
1017hPa 77% 40% 3m/s 110deg
18°C Усещане 19°C
1017hPa 100% 100% 3m/s 160deg