Проф. Николай Овчаров и Стефан Цанев представят във Варна книгата „Великите владетели на Второто българско царство“

Проф. Николай Овчаров и Стефан Цанев представят във Варна книгата „Великите владетели на Второто българско царство“

„Великите владетели на Второто българско царство“

Българският археолог Николай Овчаров и Стефан Цанев представят приносното издание „Великите владетели на Второто българско царство“ във Варна, научи TheSite24. Събитието ще се проведе днес от 18:00 ч. в Nicotea – Склад за култура (ул. Николай Кънев №1), входът е свободен.

Един от най-вълнуващите периоди в българската история – този на средновековната Българска империя – оживява в дългоочакваното луксозно издание „Великите владетели на Второто българско царство“ от популярния български археолог проф. Николай Овчаров, известен със своите проучвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Мисионис, Урвич и Велики Преслав.

След успешната премиера на книгата в София проф. Овчаров ще представи „Великите владетели на Второто българско царство“ и във Варна, а в представянето ще се включи не кой да е, а писателят, поет и драматург, който увековечи българските хроники – Стефан Цанев.

С „Великите владетели на Второто българско царство“ проф. Овчаров ни връща към времена на храбри рицари, пагубни нашествия и чумни епидемии, на дворцови интриги, възходи и падения на огромни империи, през които българският народ не само е оцелял, а е оставил и значим отпечатък върху световната история. 

Сред причините за успеха ни са храбростта и разсъдливостта на редица велики владетели, които не се отказват от грандиозната идея на Симеон Велики за българска империя. Шестима от тях проф. Овчаров разглежда в това осветляващо издание. 

Допълнена с 93 страници с цветни снимки  и карти , тази книга събира най-актуалната информация за царете Калоян, Иван Асен II, Константин Тих Асен, Теодор Светослав Тертер, Иван Александър и Иван Шишман, които със своите действия определят историята на Второто българско царство – от бързия му възход след освобождението от византийска власт до героичната съпротива срещу османското нашествие.

В книгата проф. Овчаров представя и множество малко известни, наскоро установени факти за Второто българско царство – открития, до които се е достигнало благодарение на археологическите разкопки, но и благодарение на проучването на средновековни хроники, хвърлящи нова светлина върху събитията и личностите. 

„Великите владетели на Второто българско царство“ не е просто разказ за един период от българската история. Това е въздействащ, достъпен и емоционален съвременен прочит на цялата българска средновековна история – като част от европейската история и като завет за българите днес.

Професор доктор на историческите науки Николай Овчаров е археолог, известен със своите проучвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Велики Преслав, Мисионис и Урвич. Автор е на десетки книги и стотици публикации на тема средновековна история и е преподавал в редица български и чужди университети. Кавалер е на орден „Св. св. Кирил и Методий“ с огърлие за изключителни заслуги в областта на културата и е носител на най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век“ с огърлие. През 2024 г. става почетен професор на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

18°C Усеща се 18°C
1017hPa 68% 40% 5m/s 120deg

24°C Усещане 23°C
1017hPa 43% 0% 3m/s 340deg

24°C Усещане 24°C
1015hPa 57% 20% 3m/s 90deg