Прокурор Красимир Конов: Наблюдава се спад на битовата престъпност във Варненска област (ВИДЕО)

Прокурор Красимир Конов: Домашното насилие си е проблем и е много важно как ще възпитаме новото поколение

Акциите на прокуратурата във Варна през миналата година бяха фокусирани в няколко основни направления – борба с битовата престъпност, противодействие на разпространението на наркотици, война на дрогираните и пияните зад волана. Какви са резултатите от тези акции пред СайтЪТ темата коментира Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

Прокурор Конов, 2022 година премина под знака на засилени акции между прокуратура и полиция. Споделете за резултатите, които бяха постигнати в рамките на тези операции?

В най-общ план мога да споделя, че направленията, по които работихме през 2022 г. бяха насочени към противодействие на битовата престъпност, пресичане на разпространението на наркотици, както и в насока престъпления в областта на транспорта, включително и такива извършени след употреба на наркотични вещества. Тази дейност на прокуратурата, разбира се, не може да бъде извършена без служители от Министерството на вътрешните работи в гр. Варна. Те проявиха сериозна инициативност, в следствие на което се постигнаха и много добри резултати.

Говорейки за битова престъпност, визирам и делата, които са в Районен съд – Варна, както и работата на районните прокурори. Това обаче, което прави впечатление е, че има спад в битовата престъпност и в тази връзка в края на 2022 г., проведох редица среща с кметове на общини във Варненска област. В хода на разговорите ми, кметовете в областта изразиха положително мнение за дейността на прокуратурата, в посока намаляване нивата на битовата престъпност.

Безспорно сериозен проблем е посегателството на имуществото на хората, които живеят от дълго време в чужбина. Това се отнася с пълна сила и за гражданите, които живеят далеч от общинските центрове, в периферията на съответните общини. Според кметовете, а и според нас – действително е необходимо да се увеличи полицейското присъствие в тези райони. Много е важна и превантивната дейност! Не бива да се допуска извършването на самото престъпление. Това е може би една от основните дейности, които трябва да развиваме в посока противодействие на битовата престъпност.

Ефект може да има тогава, когато е налице и бързо наказателно производство. Т.е. освен превенцията, трябва да се фокусираме и върху времето за разкриване на самото престъпление. Нужно е да се съкрати времето, защото тогава се усеща и реалния ефект от нашата дейност. По този начин ще имаме положителен резултат по отношение на превъзпитанието на престъпника, а така също и на обществото.

Прокурор Конов, споменахте, че един от акцентите на работата на прокуратурата през миналата година е свързан с предотвратяването на разпространението и притежанието на наркотиците. Какви резултати отчитате по това направление?

Действително е така. Проведоха се множество акции, съвместно с МВР и резултатите бяха много добри. Има ръст на образуваните досъдебни производства, които са свързани с производството и разпространение на наркотици. За съжаление обаче мога да кажа, че също така е налице и ръст на пътнотранспортните произшествия извършени от хора, които са употребили наркотици и са се качили да шофират. Това е латентна престъпност, която няма външен израз, освен когато не се стигне до произшествие.

Мога обаче да кажа, че благодарение работата на прокурорите от Районна прокуратура – Варна и на служителите на МВР се наблюдава чувствителен ръст на засечените шофьори, седнали зад волана след употреба на наркотици. Това е така защото се засили много контрола по пътищата и тези случаи взеха да излизат наяве.

А стават ли по-изобретателни нарокодилърите по отношение разпространение на наркотици и имате ли информация за разпространение на дрога в училищата?

Извършителите на престъпления по правило се развиват и стават все по-изобретателни в своите действия. Не малка част от тях вече са имали сблъсък с правосъдната система и са наясно с грешките си. Това ги подтиква да измислят други начини за извършване на престъпленията, но засега мога да кажа, че им противодействаме доста успешно.

Или казано иначе – учим се един от други, но ние се стараем да сме крачка пред тях.

Какви количества наркотици са задържани през 2022 г.?

Въпросът е интересен и сега ще обясня защо. Теглото на наркотиците може да бъде измерено, както в абсолютна стойност, но така също и какво би било количеството ако наркотикът стигне до улицата. Поради тази причина – абсолютното тегло не е особено показателно.

И все пак в резултат на съвместните ни действия са иззети близо 39 кг. марихуана, около 2300 растения от типа на конопа, а също така са открити и конфискувани на 3 килограма метамфетамини.

С кои акции се гордеете най-много от 2022 г.?

Няма как да отговоря еднозначно на този въпрос, защото всяко едно дело, което е приключено – за нас е повод за радост. Трудно ми е да отлича и да отделя едно производство от друго, за да отговоря точно на въпроса. Това обаче, което ни даде повод за гордост са наградените през 2022 г., прокурори от Районна и Окръжна прокуратура в морската столица.

Колегите получиха награди за проявен изключителен професионализъм при извършване на служебните си задължения. Отличени са заради професионализма, който демонстрираха при решаване на конкретни дела, едното от които беше свързано с контрабанда на кокаин от 2020 г. Вторият случай е за убийство отпреди години, което беше поръчково.

В известен период делото беше спряно, но след подновяване на разследването и следствие на съвместната работа между прокуратура и служители на МВР, бяха събрани данни за определени лица и в крайна сметка на първа инстанция имаме осъдени.

Повече може да видите във видеото!

Видео СайтЪТ
No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

16°C Усеща се 16°C
1008hPa 70% 20% 7m/s 300deg
17°C Усещане 15°C
1013hPa 33% 20% 5m/s 260deg
20°C Усещане 19°C
1009hPa 26% 20% 7m/s 280deg