Протест на „Възраждане“ спря украинска делегация, дошла за безплатни реактори от „Белене“

Протест на „Възраждане“ спря украинска делегация, дошла за безплатни реактори от „Белене“

Според предварителна информация американски и украински официални лица е трябвало да огледат днес площадката на АЕЦ “Белене” – служители на Държавния департамент на САЩ и представител на “Уестингхаус”, заедно с представители на украинската енергийна компания “Енергоатом”.
Протест, организиран от „Възраждане“ блокира входа на площадката на АЕЦ „Белене“. Украинската делегация, дошла да избира от оборудването на българската централа и същото да бъде изнесено в Украйна беше блокирана.

„Бус с украинска регистрация се опита да ни прегази. Без да се отклонява и спира минаваше през хората от протеста.“, коментира Ивелин Първанов, водач на листата за народен представител от „Възраждане“ за област Плевен и инициатор на протеста. На приложените кадри се вижда, че след дълго противоборство украинският  беше принуден да се оттегли и замина в неизвестна посока.

„Няма да позволим да разпродадат  България и енергийните ни мощности“, каза още Първанов. 

Преди година Народното събрание задължи тогавашния министър на енергетиката Румен Радев да започне преговори с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ “Белене”. Според тогавашните сметки България трябваше да получи за него 1,2 млрд. лева. 

Според  информация излязла тези дни в медиите, американският държавен чиновник е тук, за да окаже натиск на България да дари безвъзмездно двата реактора и оборудването, което украинците си харесат. Именно затова е и посещението на служителите на “Енергоатом”, които ще направят оглед. Те са тук по покана на правителството на Николай Денков. Представителят на “Уестингхаус” пък щял да преценява дали изградената инфраструктура е подходяща за американските интереси в енергетиката тук.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

12°C Усеща се 12°C
1018hPa 87% 14% 0m/s 0deg

14°C Усещане 13°C
1016hPa 72% 100% 6m/s 110deg

15°C Усещане 15°C
1017hPa 77% 100% 3m/s 110deg