Разкопаването на тротоари в гаранция предизвика въпроси към кмета на Варна

Разкопаването на тротоари в гаранция предизвика въпроси към кмета на Варна

По време на провелото се днес 12-то заседание на Общински съвет – Варна, общинският съветник от “Алтернативата на гражданите” Давид Киркоров зададе въпрос към кмета на Община Варна относно зародил се парадокс при присъединяване на нови абонати към електроразпределителната мрежа, съобщиха от Коалицията.

Патовата ситуация произтича от издадена на 20.12.2023г. заповед с № 4454, с която кметът утвърждава нови инструкции за издаване на заповеди за прокопаване по чл. 193 от ЗУТ. В тази заповед се  забранява прокопаването на настилки в гаранция, въпреки че в повечето случаи няма технически алтернативи за това.

Съответно, нов клиент на ЕРП, който живее на ремонтирана улица, няма възможност да бъде присъединен по никакъв начин.

Създалият се от решението хаос провокира Дирекция “Инженерна инфраструктура и благоустрояване” на 16.05.2024 да издаде предписание, как трябва да се процедира при прокопаване на гаранционни настилки и кой носи отговорност за настилката след това.

Сами по себе си двата документа са в противоречие един с друг, поради което някои районни кметства избират да следват кметската заповед от декември месец, защото тя е с превес. 

Въпросът на Киркоров, на който се очаква писмен отговор в предвидения от закона срок е: 

“При изграждане на нови пътни и тротоарни настилки и инфраструктурата към тях, община Варна залага ли като възложител изграждането на паралелни резервни тръбни трасета, така че да може разпределителното дружество да ползва тази инфраструктура занапред, без да е необходимо да разкопава гаранционни трасета?” 

Съветникът подчертава също, че това ще носи и допълнителни приходи на община Варна. 

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

24°C Усеща се 24°C
1009hPa 70% 0% 3m/s 260deg

20°C Усещане 20°C
1011hPa 88% 0% 1m/s 0deg

24°C Усещане 24°C
1010hPa 73% 75% 1m/s 0deg