Разкриват още 453 места в кризисните центрове за пострадали от насилие

Разкриват още 453 места в кризисните центрове за пострадали от насилие

Ще бъдат разкрити допълнителни 453 места в кризисни центрове за пострадали от насилие. Това се разбра на среща при министър-председателя акад. Николай Денков. На нея беше отчетено свършеното по мерките за борба с агресията и насилието, които бяха очертани преди месец. 

В срещата се включиха вицепремиерът и министър на външните работи и Мария Габриел, която е председател на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие, министрите на труда и социалната политика Иванка Шалапатова и на вътрешните работи Калин Стоянов, заместник-министрите на образованието и науката Емилия Лазарова и на правосъдието Георги Николов. 

Държавата ще подкрепи финансово дейностите на още четири кризисни центъра. От следващия месец пари от бюджета ще получават кризисни центрове  в Ямбол и в жилищен комплект „Меден Рудник“ в Бургас. Техният капацитет е съответно 12 и 15 места. До края на тази година ще бъде разкрит нов кризисен център в Самуил, област Разград, в който подкрепа могат да потърсят 15 жертви на насилие. С държавно финансиране ще бъде увеличен капацитетът на кризисния център в Перник – от 16 на 40 места. 

„Към момента кризисните центрове могат да приемат 321 пострадали. Целта е общият капацитет да бъде увеличен на 774 места – за 479 деца и 295 пълнолетни“, посочи министър Шалапатова. Премиерът акад. Денков подчерта ролята на общините в този процес, които трябва да планират разкриването им в бюджетите си. 

„Трябва да вземем предвид европейския опит по отношение на борбата с домашното насилие, включително анализите и докладите на Европейската комисия. Не трябва да подминаваме и ролята на психическото насилие вследствие на пандемията. То придобива форми, които все още не са изследвани“, подчерта вицепремиерът Мария Габриел.

Първоначалната и адекватна реакция при случаите на насилие е най-важна, подчерта министър Стоянов. От МВР вече изготвят нови методически указания за действията на полицейските органи по Закона за защита от домашното насилие, с подробно разписани механизми за действие на всеки един етап от получаването на сигнала, посещението на място, разговора с пострадали, работата с извършителите и т.н. Според министъра на вътрешните работи се наблюдават значителен ръст на случаите на домашно насилие и трайно увеличение на образуваните досъдебни производства спрямо миналата година. Ще се направи анализ на причините. 

Вече е започнало обучението на 40 педагогически специалисти от регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО), които ще оказват методическа подкрепа за превенция на насилието и тормоза в училище. Подготвят се също 20 психолози от Националната мобилна група за психологическа подкрепа към Министерството на образованието и науката. Те ще работят в сферата на киберсигурността и срещу насилието в интернет.  Подготвят се и законови промени с цел въвеждане на медиация на конфликти на регионално ниво с цел подобряване на комуникацията между образователните институции и родителите, особено в случаите, в които децата са жертва на проблеми между родителите. 

Министерството на правосъдието (МП) работи по разширяване на възможностите за безплатна правна консултация за жертвите на насилие. Тя е регламентирана в меморандум за сътрудничество и партньорство между МВР, МП, Националното бюро за правна помощ и адвокатските колегии. 22 юристи от Софийска адвокатска колегия са извили желание да се включат в списъците на Националното бюро по правна помощ през последния месец. Обсъжда се и увеличаването на работното време на Националния телефон за първична правна помощ, който министерството поддържа.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

No Content Available

Времето

32°C Усеща се 33°C
1011hPa 43% 20% 7m/s 130deg

37°C Усещане 39°C
1009hPa 33% 0% 4m/s 0deg

34°C Усещане 34°C
1010hPa 31% 20% 4m/s 50deg