Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Продължаваме усилията, заедно с Румъния, до последния момент. Това каза днес президентът Румен Радев, който участва в Албания в Среща на високо равнище ЕС – Западни Балкани, предава БТА.

В изявления пред български журналисти президентът каза, че има всички шансове България да се присъедини към Шенген догодина. 

Това е неговото мнение в резултат от разговорите с двете страни, които все още имат колебания във връзка с присъединяването на България към Шенген – Австрия и Нидерландия, макар че президентът не ги назова поименно.

„Продължавам да обсъждам темата Шенген и с двамата лидери. Ние продължаваме да работим на всички нива на дипломацията, но трябва да се свърши работата и в България. Моят апел към всички политически партии е тази тема да не се политизира. Нека не се използва за лична разправа между партийни лидери“, призова президентът. 

Той посочи, че има нещо много важно, което трябва да се свърши, а именно този парламент да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа.

Има всички шансове догодина България да се присъедини към Шенгенското пространство, но това до голяма степен зависи от нас и от това как ние ще играем тази игра на терена на дипломацията – без емоции и най-вече без емоции вътре в България, отбеляза президентът.

Той посочи, че в определени страни от ЕС има наслоени с години настроения срещу България. „Тези настроения, мога да кажа предубеждения – къде основателни, къде – не, много трудно се пречупват. Затова ние работим активно с всички средства на дипломацията“, каза държавният глава и изрази увереност, че ако има усилия в парламента и в правителството, както е и в президентската институция, „ние ще успеем“.

Във връзка с информацията за инцидент на българо-турската граница през месец октомври, свързан със стрелба по мигрант, президентът каза, че по случая се прави щателна проверка. „Към момента, от доказателства е ясно едно – имаме агресивно поведение от страна на голяма група мигранти, имаме потрошен автомобил на гранична полиция, имаме ранен български полицай при изпълнение на служебните си задължения. Нямаме факти, нямаме доказателства и данни, че е бил произведен изстрел от България, от български полицай към мигрант“, каза държавният глава.

Румен Радев подчерта, че днес в Брюксел е бил подписан „изключително важен документ“ от служебния министър на финансите Росица Велкова и гуверньора на Българската народна банка Димитър Радев със заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис и председателя на Еврогрупата Паскал Донъхоу  – меморандум, с който България започва подготовката за сечене на евромонети.

„Това е признание за усилията на няколко правителства в тази посока – пълноценна европейска интеграция и това е особено признание на всички страни от еврогрупата, след щателни анализи, за усилията на служебното правителство да се справи с огромната инфлация (…)  Това е признание, че правителството в България успява. Това се отчита, признават се и усилията за гарантиране на макрофинансова стабилност. Това е успех наистина за България“, посочи президентът.

Помолен да коментира разменените реплики между него и „Продължаваме Промяната“, президентът каза, че държи „да няма лъжа“. „Лъжата разбива и обществото, и политическата система. Аз държа на принципите, държа да има истина в отношенията“, посочи той. 

В отговор на журналистически въпрос във връзка с изявлението на бившия премиер Бойко Борисов за Изборния кодекс, държавният глава посочи, че не се ръководи от това кой лидер на партия какво мисли.

„Аз се ръководя единствено от законите и конституцията на страната“, каза президентът и допълни, че неговият екип работи и скоро медиите ще имат информация за неговото решение.

Във връзка с обсъжданите теми на Срещата на високо равнище ЕС – Западни Балкани президентът каза, че това е много важен съвет, защото се обсъждат енергийната сигурност, икономическото развитие, мигрантската криза, която засяга особено и Западните Балкани.

„Защото ние в България най-добре знаем, че без пълноценна интеграция на страните от Западните Балкани не можем да говорим за сигурност и стабилност на цяла Европа“, каза президентът.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

12°C Усеща се 11°C
1016hPa 71% 0% 4m/s 110deg

15°C Усещане 14°C
1017hPa 45% 100% 3m/s 23deg

16°C Усещане 15°C
1015hPa 44% 75% 1m/s 0deg