С пагони в наследство: Майка и дъщеря служат заедно в Българската армия

С пагони в наследство: Майка и дъщеря служат заедно в Българската армия

Снимка: БНТ

Униформата и пагоните са продължение на семейна история за двама мъже и две жени от 31 ви механизиран батальон в Хасково, предаде БНТ. С една майка и една дъщеря и баща и син офицери ще ви срещнем в следващия репортаж.

Учебният полигон край Хасково е зона за специално обучение на военнослужещите от 31-ви механизиран батальон. Тренировките са изтощителни и продължителни, защото задачите които изпълнява батальона са от пълния спектър на мисиите на българските въоръжените сили.

“Основната, от които е, да се подготвяме по мисия „Отбрана“, а именно – защитата на териториалната цялост и независимостта на страната. Това основно се извършва чрез учебния процес – занятия, учения , тренировки”, казва майор Иван Бонев – началник щаб на формирование 52740 – Хасково.

Майор Иван Бонев е началник щаб на формированието. Той привежда решенията на командира в заповеди и разпореждания, така че да стигнат до военнослужещите. Два пъти е бил в Афганистан. И оценява участието там като ценен опит.

“В критичен момент, когато имаше комбинирана атака срещу базата на моето дежурство, всичко което бяхме учили, го приложихме на практика, което остави огромен отпечатък върху мисленето ми и поведението ми като офицер”, спомня си той.

Важният морален компас за началник щаба на хасковския механизиран батальон е неговият баща. Николай Бонев е дългогодишен командир на полигон „Корен“. Когато разбира за мисията в Афганистан, подкрепя без колебание своя син.

“Бяхме в отпуска, и ми звъни началникът на личен състав и ми казва, че се отива в Афганистан. Казвам: “Това е негов избор”, разказва той.

Безусловна родителска подкрепа за своята първа задгранична мисия получава и Атанаска Колева. Майка и дъщеря днес са военнослужещи в батальона.

“След мисията бях още по-доволна от себе си и от своя избор. Това ме направи още по-силна и горда от себе си. И мисля че съм гордост и за моите родители”, казва Атанаска Колева.

“Винаги съм подкрепяла нейните решения”, допълва майка ѝ сержант Таня Колева.

В историята на своята фамилия Атанаска Колева е четвърто поколение военослужещ. Свикнала е със суровите условия на войнишкия живот и е отдадена на специалността си – стрелбата със зенитенитния комплекс „Стрела“. А сержант Таня Колева е щастлива, че дъщеря ѝ е намерила своето призвание в България.

Специално място в Хасково събира и подп. Николай Бонев и неговия син м-р Иван Бонев. Паметеникът на 10-и родопски пехотен полк, който се намира в най-новия градски парк. Монументът е от 1929 година, направен е с дарения на близки и роднини на загиналите във войните.

“Паметниците са стожер на времето, те не са рекламен афиш. А имаме ли памет, ще имаме и бъдеще”, убеден е о.з. подп Николай Бонев.

От своя прозорец на осмия етаж всеки ден Николай Бонев гледа към военната история на формированието, което сега е поверено на отговорността и решенията на неговия наследник. Сред всички отличия пази и медал „Свети Георги Победоносец“, а в сърцето му има място само за едно знаме.

“Трицветното българско знаме – друго няма. Сега и завинаги!”, убеден е той.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

6°C Усеща се 6°C
1015hPa 100% 10% 1m/s 0deg

8°C Усещане 6°C
1013hPa 66% 20% 4m/s 60deg

2°C Усещане 2°C
1014hPa 100% 40% 1m/s 0deg