Съдът остави окончателно Ешреф Е. под домашен арест

Съдът остави окончателно Ешреф Е. под домашен арест

Най-адекватната мярка за неотклонение по отношение на Ешреф Е., разследван за членуване в организирана престъпна група, е домашният арест. Апелативният съд във Варна потвърди взетата от Окръжния съд в Търговище мярка спрямо него. Въззивното производство бе образувано след постъпили жалби от защитата. 33-годишният мъж не участва в съдебното заседание пред втората инстанция. Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че от началото на 2019 г. до настоящия момент е участвал в ОПГ на територията на община Омуртаг с цел извършване на престъпления по служба. Сдружението, според прокуратурата, е създадено с користна цел и в него участват длъжностни лица. Бащата на обвиняемия е задържан под стража, спрямо третия член не е взета мярка за процесуална принуда.

Адвокатите смятат, че нито една от законовите предпоставки за вземане на мярка за неотклонение не е налична. В събраните доказателства четиримата защитници не съзират обосновано предположение за съпричастност към вмененото деяние. За твърдения период от 5-годишно съществуване на групата, членовете й не били извършили нито едно престъпление, нито един от тях не е бил привлечен към отговорност или осъден. Няма опасност Ешреф Е. да се укрие, защото е трайно свързан с региона, заема висша длъжност в местната власт, семейно ангажиран е. Процесуалните представители потвърдиха, че няма риск и от извършване на престъпление, включително срещу правосъдието.

Досъдебното производство, по думите им, е от половин година и за този период подзащитният им не е опитвал или упражнявал влияние върху свидетели. Изтъкнато бе и влошеното му здраве.

Представителят на Апелативната прокуратура има друг прочит на събраните материали – немалко гласни доказателства в необходимата степен обосновават предположението за съпричастност към деянието. Държавното обвинение подкрепя извода на Окръжния съд в Търговище, че има опасност Ешреф Е. да повлияе на свидетели, включително на такива, които тепърва ще бъдат установявани и разпитвани. Част от тях са в служебна йерархична зависимост от него, подчерта прокурорът.

Като разгледа становищата на страните и обемните материали по делото, Апелативният съд реши, че определението на първата инстанция, е правилно. Престъплението, за което Ешреф Е. е привлечен, е тежко и за него законът предвижда наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода. Проверката и анализът на значителния обем доказателствени източници обосновават предположението за съпричастността му към престъпното деяние. Може да се направи извод за съществуване на трайно сдружение между тримата обвиняеми, създадено с цел длъжностни престъпления. Групата е била добре организирана, структурирана, действала е в конспиративност и в продължителен период, а целта е била да се генерират значителни финансови ресурси. Множество доказателства подкрепят обвинителната теза. Съдът припомни, че на този етап от производството няма изискване да са безспорни.

И този съдебен състав счита, че е реална опасността обвиняемият да извърши престъпление, като опита да попречи или осуети наказателното производство. Няма риск обаче той да се укрие. Правилно Окръжният съд е преценил, че предвид здравословното състояние на Ешреф Е., подходящ за него е домашният арест.

Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.

No payment method connected. Contact seller.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

Подобни

Времето

19°C Усеща се 18°C
1001hPa 52% 100% 1m/s 0deg

15°C Усещане 14°C
1002hPa 71% 20% 4m/s 90deg

15°C Усещане 14°C
1000hPa 72% 75% 2m/s 110deg